Economie

ŞEFUL MISIUNII EUBAM CONSIDERĂ CĂ NOUL COD VAMAL VA PERMITE MOLDOVEI SĂ CORESPUNDĂ LEGISLAȚIEI VAMALE A UE

15 februarie, 2018

Moldova va avea în curând un nou Cod Vamal, în conformitate cu prevederile legislației vamale a Uniunii Europene, susţine șeful Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în ajun, la Prima rundă de discuții pe marginea proiectului noului cod, el a menţionat că „EUBAM s-a simțit onorată atunci când, la sfârșitul lui 2016, Ministerul Finanțelor, ca parte a eforturilor sale continue de a alinia legislația cu Acordul de Liber Schimb UE-Moldova, a invitat Misiunea să sprijine Serviciul Vamal în redactarea noului Cod Vamal al Moldovei”.

„A fost o muncă laborioasă, în care Misiunea a investit atât resurse umane, cât și timp, dar a fost una de succes și documentul a fost revizuit și aprobat de TAIEX și, respectiv, de Ministerul Finanțelor”, a remarcat el.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Veronica Vragaleva, a menționat că „noul Cod Vamal are ca finalitate unificarea legislației vamale naționale într-un singur document ușor aplicabil atât de mediul de business, cât și de autoritățile publice, care să stimuleze și să mențină un mediu atractiv pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova”.

Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a subliniat că aproximarea legislației vamale naționale la Codul Vamal comunitar va apropia ţara și mai mult de Uniunea Europeană, iar beneficiile le vor simți în primul rând agenții economici.

„Unificarea legislației vamale naționale va exclude necesitatea consultării unui șir de acte legislative, ceea ce va simplifica semnificativ procedurile de vămuire și respectiv, va facilita comerțul internațional”, a spus el.

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, a menționat că, „prin implementarea unui nou Cod Vamal, ajustat la cel european, se va produce o modernizare substanțială a domeniului administrării vamale, ținându-se cont, în același timp, și de necesitățile și așteptările operatorilor economici care desfășoară operațiuni de comerț internațional”.

Structura noului Cod Vamal este constituită din 11 titluri. Noul Cod va fi însoțit de Regulamentul de punere în aplicare a acestuia, care prevede proceduri vamale detaliate și va fi pus în aplicare odată cu noul Cod Vamal. Documentul prevede includerea normelor referitoare la posibilitatea suspendării executării deciziilor în cazul contestării deciziilor organelor vamale, însă doar în cazul în care sunt motive întemeiate de îndoială în privinţa conformităţii deciziei contestate sau se consideră că ar fi posibilă cauzarea unui prejudiciu ireparabil la adresa persoanei.

În partea ce se referă la păstrarea documentelor și a altor informații, precum şi aferentă tarifelor și costurilor, au fost transpuse dispozițiile legislației europene conform cărora organul vamal poate solicita plata unor tarife doar pentru recuperarea costurilor pentru prestarea serviciilor, fără a solicita plata pentru acţiunile sale referitoare la aplicarea legislaţiei vamale sau îndeplinirea controalelor vamale în cursul programului de lucru.

O altă prevedere vizează reprezentarea în vamă, activitate care urmează a fi desfășurată în baza autorizației de reprezentant vamal (broker vamal), eliberată de către Serviciul Vamal. Documentul va substitui licența eliberată actualmente de către Camera de Licențiere.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.