Economie

ANSA: MOLDOVA ÎŞI DIVERSIFICĂ CU SUCCES PIEŢELE DE DESFACERE ŞI EXPORTĂ PRODUSE AGRICOLE ÎN PESTE 80 DE ŢĂRI

20 februarie, 2018

În anul 2017, Republica Moldova a exportat produse agricole în mai mult de 80 de țări. Potrivit agenţiei INFOTAG, informaţia a fost prezentată luni, la o conferință de presă, de către directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui, „anul trecut a fost bun pentru agricultura Moldovei: au fost înregistrate creșteri atât la recoltă, cât și la exportul de produse agricole, precum și în diversificarea piețelor de desfacere”.

„Moldova a început să exporte nuci în coajă, recoltate de pe plantații speciale, în conformitate cu cerințele UE. În total au fost exportate 1,8 mii tone de nuci în coajă”, a spus directorul.

El a menționat că, pentru prima dată, exportul de pomuşoare a crescut semnificativ. Anul trecut a fost deschisă o fabrică modernă pentru înghețarea pomuşoarelor, ceea ce va permite creșterea volumului exporturilor în acest an și diversificarea gamei de pomuşoare, care sunt „foarte populare pe piața europeană”. Exporturile de prune uscate au crescut de la 6 mii la 9 mii de tone.

Gaberi a spus că exporturile de mere din Moldova au crescut cu 9%, iar cea mai marte a acestor exporturi a ajuns în Rusia. Exportul de mere în UE însă pentru prima dată a atins valoarea în mii de tone. Exportul de prune a constituit 52 mii tone, dintre care 18 mii tone a ajuns în țările UE. Cu toate acestea, cota pentru prune este de numai 10 mii tone.

„Exportul de struguri s-a ridicat la 80 mii tone, din care circa 20 mii tone au ajuns pe piețele UE, ceea ce este de două ori mai mult decât cota oferită Moldovei. Din acest motiv, Ministerul Economiei și Infrastructurii a cerut deja o majorare a cotelor”, a spus Gaberi.

Potrivit lui, Agenția face tot posibilul pentru ca producătorii moldoveni să aibă acces la alte piețe, cum ar fi India, care este capabilă „să consume întreaga cantitate de mere cultivate în Moldova”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.