Economie

MOLDOVA SE NUMĂRĂ PRINTRE ŢĂRILE CU UN NIVEL ÎNALT DE CORUPŢIE

21 februarie, 2018

Republica Moldova se numără printre ţările cu un nivel înalt de corupție, chiar dacă a urcat o poziţie în Indicele Percepției Corupției şi a ocupat locul 122 printre 180 de ţări.

Potrivit agenţiei INFOTAG, datele sunt prezentate de Indicele Percepției Corupției în anul 2017, publicat miercuri de organizaţia Transparency International.

În document se menţionează că legislaţia adoptată în RM referitor la combaterea corupţiei nu funcţionează, autorităţile nu au întreprins măsuri reale pentru a trage la răspundere persoanele implicate în furtul miliardului din sistemul bancar și oficialii care au admis frauda, a continuat persecutarea activiștilor civici, avertizorilor de integritate, avocaților și judecătorilor, iar cadrul legal electoral a fost ajustat în interesul partidului de la guvernare.

„Procesele de judecată de rezonanță s-au desfășurat în continuare cu ușile închise, s-a amplificat practica inițierii dosarelor politice contra oponenților la nivel local, s-a abuzat de prevederile legii privind protecția datelor cu caracter personal pentru a îngrădi accesul la informațiile de interes public”, menţionează autorii.

Indicele Percepției Corupției a fost întocmit în baza datelor colectate de organizaţii independente în cadrul sondajelor experţilor şi oamenilor de afaceri. Moldova a acumulat 31 de puncte din 100 posibile. Media pe Uniunea Europeană este de 65 de puncte.

Clasamentul este condus de Noua Zeelandă și Danemarca. România se află pe locul 59, Ucraina pe 130, Rusia pe 135. La coada ratingului se află Siria, Sudanul de Sud și Somalia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.22 09:11 Stanislav
    Daca ei vad rezultate, inseamna ca lupta da ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.