Economie

ÎN METODOLOGIA DE CALCULARE A TARIFULUI DE DISTRIBUȚIE A ENERGIEI ELECTRICE, ANRE NU A ŢINUT CONT DE PROPUNERILE OPERATORILOR PIEŢEI

23 februarie, 2018

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că, la elaborarea noii metodologii de calculare a tarifului de distribuție a energiei electrice, a ţinut cont de 80% din doleanţele operatorilor de pe piață.

Reporterul agenţiei INFOTAG a solicitat companiei „Gas Natural Fenosa Moldova” să comenteze noua metodologie de calculare a tarifului.

Un înalt reprezentant al companiei a spus că la elaborarea noii metodologii de calculare a tarifului de distribuție a energiei electrice, conform prevederilor stabilite în Programele de Asistență Macroeconomică al FMI și Uniunii Europene, au participat specialiști ai Comunității Energetice și Băncii Mondiale.

„Astfel, au fost întrunite condițiile necesare pentru un climat bazat pe dialog între părțile interesate”, a subliniat interlocutorul agenției.

Referindu-se la rezultatele obținute în urma discuțiilor vizavi de aprobarea noii metodologii, el a spus că acestea înglobează standardele și bunele practici internaționale recomandate autorității de reglementare de către Comunitatea Energetică și Banca Mondială

„În ceea ce privește compania noastră, putem spune că, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, atunci când ANRE a luat în mod unilateral unele decizii cu impact major, în acest exercițiu am participat la reuniunile cu grupul de lucru, astfel că unele dintre propunerile noastre au fost acceptate, iar altele nu”, a spus reprezentantul companiei.

Potrivit lui, noua metodologie nu înrăutățește semnificativ nivelul resurselor de care dispune operatorul de distribuție pentru a-și îndeplini misiunea sa de a activa și a întreține rețelele electrice, în acest scop realizând investiții necesare pentru îmbunătățirea calității serviciului.

„Totuși, pentru unele concluzii finale urmează să așteptăm aprobarea metodologiei de calcul a tarifului de furnizare a energiei electrice, care conține mai multe aspecte critice pentru activitatea în sectorul electric și să menținem ședințe cu autoritatea de reglementare, așa cum se indică în Programul FMI, pentru soluționarea discrepanțelor între sumele efectiv recuperate ale devierilor tarifare recunoscute în Acordul semnat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii în iunie 2016”, a subliniat reprezentantul „Gas Natural Fenosa Moldova”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.23 15:04 Nicolae
    Vreau sa spun ca politica ANRE este corecta si eficiente...
  2. 2018.02.23 15:06 Serafim
    Fonosa are perderi si acum compania vre sa intoarce ce a perdut atunci in 2013-2016...
  3. 2018.02.23 17:53 Anghel
    S tifroi 89% polucilsea bolishoi pricol!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.