Economie

MOLDOVA ȘI CHINA AU DESFĂȘURAT PRIMA RUNDĂ DE NEGOCIERI PRIVIND ELABORAREA ȘI SEMNAREA ACORDULUI DE LIBER SCHIMB

06 martie, 2018

În ajun, la Chișinău s-a desfășurat prima rundă de negocieri cu privire la elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) au relatat pentru agenția INFOTAG că echipa de negociatori ai Moldovei, din care fac parte reprezentanți ai mai multor ministere și instituții de resort, a fost condusă de secretarul de stat din cadrul MEI, Iuliana Drăgălin.

Potrivit ei, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești.

În cadrul primei runde de negocieri au fost discutate aspectele juridice ale viitorului Acord, dar și domeniile de aplicare, printre care comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare.

Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor. Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor studiului, exporturile Moldovei în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa 5 mil. de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, volumul comerțului exterior între cele două țări a constituit peste 468,74 mil. de dolari, în creștere cu aproape 30% față de aceeaşi perioadă a anului 2016.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.