Economie

SCHEMA ACTUALĂ DE IMPORT AL ENERGIEI ELECTRICE VA MAI FI PRELUNGITĂ CU UN AN

15 martie, 2018

Schema actuală de import al energiei electrice în Moldova va mai fi prelungită cu un an. Miercuri au fost prezentate rezultatele licitaţiei de selectare a furnizorului de energie electrică pentru ţară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al ministerului Economiei şi Infrastructurii, SA „Energocom” a câștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) și „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania ucraineană.

„Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice”, se arată în comunicat.

Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți USD/kWh.

“Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora. Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru diminuarea tarifului, astfel încât să fie acoperită această diferență dintre contractul actual și cel anterior”, susţine ministerul.

Potrivit comunicatului, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL, „RED Union Fenosa” SA, „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, „Moldelectrica” și „RED Nord”, vor încheia cu SA „Energocom” contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice. Acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.15 10:10 Ilie
    Bine ca avem contract...
  2. 2018.03.15 10:12 David
    De ce compania Energocom atit de nu transparenta?
  3. 2018.03.15 10:13 Victor
    De ce presedinte Dodon nu spune nimic clar ca asa schema este corupta...
  4. 2018.03.15 17:44 Slavic
    Daca schema aceasta este transparenta atunci cine sunt eu - elefant?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.