Economie

„GAS NATURAL FENOSA” VA PROCURA DIN NOU ENERGIE ELECTRICĂ DE LA UN INTERMEDIAR

15 martie, 2018

Grupul „Gas Natural Fenosa Moldova” a identificat furnizorul de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019. Este vorba de compania de stat intermediară „Energocom”, care deja de mai mulţi ani vinde grupului energie electrică pe care o cumpără din Transnistria şi Ucraina.

Surse din cadrul grupului au comunicat pentru INFOTAG că întreprinderile sale „RED Union Fenosa” şi „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” vor semna un nou contract cu „Energocom”, care s-a angajat să livreze energie electrică la preţul de $52,8 pentru un megawatt-oră.

Conform noilor contracte semnate în ajun, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania ucraineană „DTEK Pavlogradugoli” la preţul de $50,4 şe, respective, $58,4 pentru un megawatt-oră.

După cum a informat anterior INFOTAG, în februarie, patru companii şi-au anunţat intenţia de a efectua livrarea de energie electrică în Moldova: compania moldovenească „Energocom”, CERS Moldovenească, care aparţine grupului rus „Inter RAO”, precum şi companiile ucrainene „DTEK Pavlogradugoli” şi „Donbassenergo”.

Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfășoară licitații anuale. Anul trecut, concursul a fost câștigat de compania ucraineană „DTEK Trading”, care s-a angajat să livreze Moldovei energie electrică la prețul de $50,2 pentru un megawatt-oră.

Deși licitația a fost desfășurată de operatorii pieței energetice naționale „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, „RED Union Fenosa”, „Furnizare Energie Electrică Nord”, „Moldelectrica”, „RED Nord” și „RED Nord Vest”, contractul cu furnizorul ucrainean a fost semnat de întreprinderea de stat „Energocom”, iar ceilalți au fost nevoiți să cumpere energie de la această companie.

În iunie, la inițiativa Președintelui Igor Dodon, autoritățile moldovene au semnat un contract și cu CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria și care aparține grupului RAO EES din Rusia. Aceasta a oferit un preț mai mic cu cinci cenți americani. Astfel, s-a decis că Centrala de la Cuciurgan va livra 50% din energia necesară Moldovei, iar furnizorul ucrainean – 30%.

INFOTAG precizează: „Energocom” este o companie de stat, creată special pentru a procura energie electrică din străinătate şi a o vinde întreprinderilor de distribuţie din Moldova. Această companie este una dintre cele mai profitabile din republică. Potrivit datelor Agenţiei internaţionale „SeeNews”, în anul 2016 compania a înregistrat venituri de 167,1 mil. euro, iar profitul net a fost de peste 1 mil. euro.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.15 15:44 Stas
    Clar ca nimic nu este clar...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.