Economie

PREMIERUL PAVEL FILIP CONSIDERĂ CĂ REZULTATELE TEKWILL SUNT PESTE AŞTEPTĂRI

15 martie, 2018

În primul său an de activitate, Centrul de Excelență în domeniul tehnologiei informaţionale şi comunicaţiilor Tekwill a depăşit toate aşteptările, susţine prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe dedicate marcării primului an de activitate a Centrului, el a spus că, inițial, era planificată crearea unui centru obișnuit care să ajute absolvenții universităților să se pregătească pentru a lucra în industria tehnologiei informației.

„Acum la Centru învaţă şi copii, precum şi se lansează start-up-uri. Trebuie să deschidem astfel de centre în întreaga țară, pentru că anume acestea sunt viitorul Moldovei și aici se manifestă talentele în diferite domenii”, consideră prim-ministrul.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a dat asigurări că guvernul țării sale va continua să sprijine Tekwill, deoarece crede în succesul acestui proiect.

„Având în vedere experiența Suediei, înțelegem cât de importantă este crearea de oportunități pentru inovare și antreprenoriat, unde ideile pot fi testate înainte de a le folosi pentru a atinge succes în afaceri”, a spus ea.

Directorul reprezentanţei USAID în Moldova, Karen Hilliard, a menţionat că cel puțin 16 mii de persoane au participat la proiectele Tekwill, ceea ce este cu mult mai mult decât era planificat inițial.

„Tekwill este abia la început de drum. Împreună cu guvernul,cu sectorul privat și cu partenerii externi, suntem în căutarea unei posibilităţi de extindere a programului și în regiuni pentru a asigura viitorul Moldovei prin intermediul unei societăți avansate tehnologic”, a spus ea.

Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, a menționat că, acum un an, mulți puneau la îndoială oportunitatea cooperării cu proiectul, deoarece universitatea a oferit gratuit încăperi pentru Centru.

„În mod tradițional, universitățile îndeplinesc două sarcini: transferul de cunoștințe și de experiență, precum și acumularea de noi cunoștințe. Noi predam ceea ce ştim și ce cercetam, dar nu ne interesam de utilitatea acestora pentru societate. Acum a fost elaborată o nouă sarcină – de a oferi servicii societății”, a spus el.

INFOTAG precizează: Proiectul Tekwill a fost inițiat în 2015 cu sprijin financiar al USAID și Guvernul Suediei, care au oferit Moldovei $4 mil. pentru crearea infrastructurii pentru Centru. Tekwill este deschis pe teritoriul Universității Tehnice. În cadrul acestuia au fost create condiții pentru diverse evenimente, organizarea de instruire, precum și condiţii de lucru.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.15 17:40 Ana
    Tekwill, Chisinau Arena - ce ei pot sa dau pentru economia, despe economia cineva in Moldova are ghind?
  2. 2018.03.15 17:43 Nina
    Bine ca partenerii straini au increderea in dl Filip.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.