Economie

CONTRACTUL PRIVIND CONSTRUCŢIA GAZODUCTULUI UNGHENI-CHIŞINĂU VA FI SEMNAT LA SFÂRŞIT DE MARTIE

20 martie, 2018

Investitorul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău a fost identificat, contractul va fi semnat până la sfârșitul lunii martie, pentru ca lucrările de construcţie să înceapă în luna iunie. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, luni, la întrevederea cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova pentru cel ce-al treilea program de evaluare.

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că părțile au discutat despre prognoza indicatorilor macroeconomici, inclusiv creșterea volumului de producție, produsul intern brut, exportul, importul pentru anii 2017-2023, principalele riscuri care pot duce la nerealizarea prognozelor de bază, precum și despre securitatea energetică, diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale, infrastructura drumurilor.

Gaburici a subliniat că una dintre priorităţile ministerului este consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale.

„Referitor la conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, avem un plan bine pus la punct și pași concreți pe care trebuie să-i întreprindem, astfel încât, în luna iunie a acestui an, să demarăm lucrările de construcție a gazoductului. Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede despăgubirea proprietarilor de bunuri imobile pe direcția construcției conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, pentru a elimina orice risc sau impediment în procesul de construcție a acestuia”, a spus ministrul.

Potrivit comunicatului, Ben Kelmanson a apreciat pozitiv eforturile Guvernului în domeniul energetic, în special în ceea ce privește aprobarea noii metodologii de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza căreia tarifele urmează a fi stabilite într-o manieră transparentă. Experții FMI și-au exprimat susținerea în ceea ce privește planurile autorităților de a investi în infrastructura publică și au încurajat Ministerul Economiei și Infrastructurii să implementeze în continuare acțiunile planificate.

Un alt subiect discutat a fost programul „Drumuri bune pentru Moldova”, care urmează a fi implementat pe parcursul acestui an. Experții FMI au menționat că este un proiect ambițios de pe urma căruia ar avea de câștigat cetățenii Republicii Moldova: infrastructură dezvoltată, investiții și noi locuri de muncă.

Ministrul Chiril Gaburici a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de FMI în realizarea reformelor economice și a confirmat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor inițiate.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, dintre care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.20 10:06 Fima
    Inca un pic si primim gaz mai calitativ si mai eftin din Rominia!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.