Economie

MOLDOVA ŞI CEHIA ÎŞI INTENSIFICĂ COOPERAREA ÎN DOMENIUL ENERGIEI VERZI

20 aprilie, 2018

Moldova şi Cehia îşi vor intensifica cooperarea în domeniul energiei verzi. Înţelegerea a fost atinsă în ajun, în cadrul primului forum moldo-ceh de la Chişinău, fiind lansată platforma de cooperare şi schimb de experienţă în sectorul energiei din biomasă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, evenimentul este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de UE, şi de partenerii cehi.

La forum a participat o delegaţie din Cehia formată din reprezentanţi ai companiilor specializate în producerea şi promovarea tehnologiilor verzi. Aceştia şi-au prezentat portofoliul în promovarea tehnologiilor verzi pe piaţa europeană: instalaţii de producere de biogaz şi generare de energie electrică şi termică, linii de producere de biocombustibil solid, centrale termice pe biomasă. La rândul lor, companiile naţionale active în sector şi-au făcut publice realizările de până acum şi exprimat dorinţa de a stabili parteneriate cu întreprinderi cu experienţă avansată din statele Uniunii Europene.

În cadrul forumului a fost semnat un Memorandum de între Asociaţia Cehă pentru Biomasă BIOM şi Clusterul Energiei din Biomasă din Moldova.

Clusterul a fost creat în 2017 cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă şi întruneşte, la moment, 23 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociaţii active în sectorul energiei verzi

Potrivit preşedintelui Clusterului, Vladimir Brăgaru, “internaționalizarea activităților în domeniul biocombustibililor prin schimb de experiență și implementarea proiectelor comune constituie o nouă etapă în dezvoltarea sectorului de biocombustibili din Republica Moldova”.

“Moldova planifică să utilizeze deşeurile agricole pentru generarea de căldură şi electricitate. Republica Cehă are experienţă bogată în valorificarea biomasei în scopuri energetice, iar companiile cehe au tehnologiile necesare. Acest context poate crea o sinergie rodnică şi fi un bun start pentru cooperare fructuoasă”, a declarat directorul companiei cehe BEZK, Pavel Cincera.

INFOTAG precizează: Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 mil. euro acordaţi de Uniunea Europeană în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 mil. euro. Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE pentru îmbunătățirea aprovizionării cu energie, securitate și conectivitate, precum și pentru promovarea eficienței energetice și a utilizării surselor regenerabile de energie în țările Parteneriatului Estic precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Acest lucru se realizează prin finanțarea de proiecte și programe care ajută la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului energetic la nivel național. Pe termen lung, aceasta face ca furnizarea de energie să fie mai fiabilă, mai transparentă și mai accesibilă, reducând astfel sărăcia energetică și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.20 19:52 Stas
    Cehii vor ca noi, moldoveni, chit mai urgent intrem in NATO si UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.