Economie

SUA VOR OFERI MOLDOVEI ASISTENŢĂ PENTRU A DESCHIDE CENTRE TEKWILL ÎN ÎNTREAGA REPUBLICĂ

23 aprilie, 2018

SUA vor oferi Moldovei asistenţă pentru a deschide Centre de excelenţă în domeniul tehnologiei informaţiei Tekwill în întreaga republică. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut de Ambasadorul SUA în RM, James Pettit, luni, în deschiderea ICT Summit 2018 de la Chişinău.

Potrivit lui, lumea se află în pragul unei noi revoluții tehnologice, care va aduce schimbări fundamentale în modul de viață, în muncă și în interacțiunea dintre oameni.

„Sectorul tehnologiilor informaţionale dictează ritmul și vectorul tehnico-științific de dezvoltare. Exportul de servicii IT din Moldova a crescut în 2017 cu aproape 50% comparativ cu anul 2016 și a depășit 100 de milioane de dolari”, a spus Ambasadorul.

El a menţionat că, în pofida creșterii, sectorul IT se confruntă cu o lipsă acută în republică de forță de muncă calificată, care să răspundă nevoilor industriei.

„Conform prognozelor UE, deficitul forței de muncă în sectorul IT va atinge 25% până în anul 2020. Pentru a combate această situație, este necesară o revoluție în educație și în pregătirea tinerilor pentru viața profesională”, a spus Pettit.

El a menționat că SUA sprijină sectorul IT din Moldova prin diverse proiecte, inclusiv Centrul Tekwill, de serviciile căruia au beneficiat deja de peste 18 mii de persoane.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, a declarat că sistemul educațional existent nu este încă capabil să pregătească un număr suficient de profesioniști în domeniul IT.

Potrivit ei, este necesar să se dezvolte gândirea critică la copiii de la o vârstă fragedă, precum și să fie atrase mai multe femei și fete în domeniul IT, pentru a nu crea impresia că acest domeniu este doar pentru bărbați.

Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a remarcat că în Republica Moldova sectorul IT este principalul generator de locuri de muncă.

„Investițiile în acest sector ar trebui să fie făcute cu gândul la viitor, de aceea este important ca ICT Summit 2018 este dedicat problemelor educației“, a spus el.

INFOTAG precizează: Moldova ICT Summit a avut loc pentru prima dată în 2010, Centrul de excelenţă în domeniul tehnologiei informației Tekwill a fost deschis pe teritoriul Universității Tehnice cu sprijinul Guvernului Suediei, al USAID și Ministerului Tehnologiei Informației. În 2015, USAID a acordat $2 mil. pentru dezvoltarea proiectului, iar în septembrie 2016 guvernul suedez a alocat încă $2 mil.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.23 17:02 Igor
    Si asta sa fie inca un pas cocret si rezultativ, asa pozitioneaza SUA in toate lumea!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.