Economie

PROCURORUL GENERAL: PENTRU INVESTIGAREA FURTULUI MILIARDULUI ESTE NEVOIE DE MAI MULT TIMP ŞI DE FORŢE

02 mai, 2018

Pentru investigarea furtului miliardului este nevoie de mai mult timp şi de forţe. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut procurorul general Eduard Harunjen miercuri, la şedinţa comună a Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

El a menţionat că investigaţia furtului miliardului reprezintă un total de 180 de dosare penale, aflate la diferite etape de investigare.

„Şi astăzi se deschis dosare penale și se identifică creditele neperformante care abia acum au fost depistate de către lichidatorii celor trei bănci. Întârzierea identificării ţine de gestionarea frauduloasă a băncilor. Recent au fost pornite alte 70 de cauze penale în cazul grupului „Gacichevici”, care a retras din bancă peste 1 miliard de lei”, a remarcat procurorul general.

Potrivit lui, investigația se complică şi din cauza că frauda „afectează jurisdicția altor țări, în special în cazul zonelor off-shore, cu care nu există o cooperare în principiu”.

„În cazul unui furt similar în România, unde au fost furate peste $2,5 mil., primele sentinţe au fost pronunţate abia peste opt ani după furt. Aceeași situație se întâmplă și în Islanda”, a amintit el.

Procurorul general a spus că în frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova „sunt implicaţi politicieni și specialiști care au folosit tranzacții internaționale pentru a şterge urmele”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.03 09:00 David
    Clar ca pina acum banii nus...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.