Economie

GUVERNUL MOLDOVEI INTENȚIONEAZĂ SĂ FACĂ ALEGEREA EUROPEANĂ A ȚĂRII IREVERSIBILĂ

04 mai, 2018

Guvernul va face tot posibilul ca alegerea europeană a Moldovei să fie ireversibilă, iar după alegerile parlamentare implementarea Acordului de asociere cu UE va rămăne o prioritatea №1 pentru autoritățile RM.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru agenția INFOTAG, că despre aceasta prim-ministrul Pavel Filip a declarat în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Pavel Filip a specificat că, în cadrul unui dialog deschis şi prietenesc cu oficialii europeni, au fost analizate progresele pe care le-a obţinut Guvernul în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere și sectoarele în care mai trebuie depuse eforturi.

Oficialii au discutat despre continuarea reformei justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, investigarea fraudei bancare și stabilizarea sectorului financiar-bancar și pe recentele evoluţii din domeniul mass-media.

Părțile au vorbit, de asemenea, despre progresele privind implementarea Acordului de Liber Schimb. În 2017 economia a crescut cu 4,5%, iar exporturile - cu aproape 20%. Din totalul de exporturi, 65 % merg spre UE. Aceste evoluții pozitive au permis autorităților de la Chișinău să solicite majorarea cotelor pentru exportul de struguri de masă, prune și cireșe pe piaţa europeană.

Pavel Filip a a menționat că deşi Moldova este într-un an electoral, intenţia țării rămâne de a promova reforme cu ritm și mai sporit.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a menționat că Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese pe care UE le-a recunoscut.

„Au fost realizate reforme în mai multe sectoare, dar există și domenii cheie în care e nevoie de mai mult efort pentru obținerea de rezultate concrete, între acestea lupta împotriva corupției, sectorul bancar și codul electoral”, a declarat Mogherini.

Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a apreciat activitatea Executivului de la Chișinău.

„Guvernul a lucrat remarcabil, trebuie să recunoaștem acest lucru. A adoptat reforme care nu sunt susținute imediat de toți cetățenii, dar care pot să ajute țara să se reînscrie pe calea europeană”, a spus el.

Totodată, Comisarul Hahn a relevat că pentru a primi prima tranșă din asistența macrofinanciară, Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții – Autoritatea Națională de Integritate să devină pe deplin funcțională și să fie adoptat un buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa. Astfel, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă.

În ceea ce privește potențiala sa vizită la Chișinău, Comisarul Hahn a declarat că obicei se duce în țări unde sunt probleme mari.

„Deci, dacă nu mă duc la Chișinău, aș spune că e un semn bun”, a spus Hahn.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.