Economie

MINISTERUL EDUCAŢIEI A LANSAT CONCURS PENTRU SELECTAREA PARTENERULUI PRIVAT PENTRU CONSTRUCŢIA „ARENEI CHIŞINĂU”

07 mai, 2018

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în calitate de partener public, a lansat un concurs deschis pentru selectarea partenerului privat pentru construcţia „Arenei Chişinău”.

Surse din cadrul ministerului au comunicat pentru INFOTAG că scopul principal al parteneriatului public-privat, preconizat pentru cel puţin 10 ani, este proiectarea, construcţia, dotarea tehnică şi darea în exploatare a arenei polivalente.

Concursul se va desfășura într-o singură etapă. Pentru primirea documentației despre proiect trebuie achitată suma de 5 mii de euro. Tot atâta constituie şi taxa pentru participarea la concurs. În plus, solicitanții trebuie să prezinte o garanție bancară în mărime de 100 de mii de euro. Documentele pot fi depuse până la data de 4 iulie.

După cum a informat anterior INFOTAG, inițiativa de a construi în Chișinău un complex cultural-sportiv multifuncțional realizate a venit la începutul lunii martie din partea Partidului Democrat de la guvernare, președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezentând proiectul preliminar corespunzător.

El a spus că obiectul va avea o valoare de 30-50 mil. euro, iar statul va participa cu 100 mil. lei (4,8 mil. lei), bani prevăzuţi în bugetul de stat pentru anul curent. Arena va avea o capacitate de 3,5-5 mii de locuri pe scaune, 800-1,2 mii de locuri de parcare şi va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar şi conferinţe, expoziţii sau concerte. Construcţia va avea, de asemenea, o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilităţi pentru spa şi fitness.

Peste o săptămână, proiectul a fost aprobat de Guvern, declarându-l „prioritate strategică”, iar Parlamentul a votat pentru alocarea a aproape 70 de hectare de teren agricol pentru construcţia arenei în suburbia Chișinăului, lângă Stăuceni.

Opoziția și sectorul neguvernamental au criticat proiectul pentru promovarea lui evidentă în interesele cuiva şi pentru lipsa transparenței. Ei se tem că arena va fi construită pe 10 hectare, iar restul terenului va fi folosit pentru construcția de bunuri imobiliare de lux.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.