Economie

MINISTERUL ECONOMIEI PROMITE SĂ CONTRIBUIE LA DEZVOLTAREA ZONELOR ECONOMICE LIBERE

22 mai, 2018

Zonele Economice Libere (ZEL) reprezintă un avantaj competitiv pentru Moldova în raport cu alte țări şi împreună trebuie să depunem tot efortul pentru a dubla volumul de producție, cifra de afaceri și numărul locurilor de muncă, dar și pentru a oferi condiții cât mai optime pentru investitori şi infrastructura necesară. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei ședințe cu administratorii ZEL.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, după ce administratorii ZEL l-au informat pe ministru despre activitatea rezidenților, domeniile de producere, volumul de investiții și dificultățile pe care aceștia le întâmpină în sectorul de gestiune, Gaburici i-a îndemnat să comunice mai eficient despre experiența, reușitele, precum și problemele cu care se confruntă.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este deschis să vă ofere suportul necesar pentru a vă facilita activitatea, este necesar să reducem birocrația și să identificăm noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor. În acest sens, am redus numărul de acte permisive și am optimizat numărul instituțiilor cu funcții de control”, a remarcat ministrul.

În Republica Moldova sunt șapte Zone Economice Libere în care își desfășoară activitatea circa 190 de rezidenți, care au creat peste 12 mii de locuri de muncă. De la începutul activității până la 1 ianuarie 2018, ZEL-urile au înregistrat un volum de investiții de peste 400 de milioane de dolari, iar volumul vânzărilor nete al producției industriale pentru anul 2017 este de circa 6 miliarde de lei.

Activitatea ZEL-urilor se concentrează pe producerea cablurilor și cablajelor electronice și electrice (automotive), prelucrarea metalelor și producere de echipamente, producerea mobilei, fabricarea covoarelor, producerea firelor sintetice și de lână, fabricarea încălțămintei, producerea de vinuri, tehnologii informaționale etc.

Printre facilitățile care le oferă ZEL activității agenților economici se numără scutirea de 50% din cota impozitului stabilită în Moldova pentru venitul obținut din exportul mărfurilor (serviciilor) originare din zona economică liberă în afara teritoriului Republicii Moldova, scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe venitul obținut din export, cota zero a TVA pentru mărfurile (serviciile) livrate în zona liberă din afara RM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.22 13:36 Xoria
    Potential ezil este mare!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.