Economie

REPREZENTANȚII ORGANIZAȚIILOR OBȘTEȘTI SOLICITĂ PARLAMENTULUI ȘI GUVERNULUI MOLDOVEI SĂ ADOPTE „LEGEA MAGNIȚKI”

06 iulie, 2018

Reprezentanții mai multor organizații obștești solicită Parlamentului și Guvernului Moldovei să adopte „Legea Magnițki”, care a fost creată acum 10 ani în SUA și vizează combaterea fenomenului corupției la nivel mondial.

Potrivit agenției INFOTAG, directorul executiv al IDIS Viitorul, fostul Ambasador al Moldovei în SUA, Igor Munteanu, consideră că, „prin adoptarea acestui act, autoritățile republicii vor demonstra, în practică, aderarea lor la valorile democrațiilor occidentale”.

Directorul executiv al „Transparency International-Moldova”, Lilia Carașciuc, a amintit că autoritățile au promis să investigheze furtul miliardului, dar pentru asta nu se face nimic.

„În Moldova de câțiva ani se tot vorbește despre miliardul furat din sistemul bancar, dar nu s-a făcut nimic pentru a-i găsi pe cei vinovați, deși îi cunoaștem pe nume. De exemplu, omul de afaceri Ilan Șor. Însă autoritățile fac tot ca să transforme Moldova într-un stat capturat, pentru ca ei să rămână la putere prin orice mijloace. Nu le este rușine să participe la anumite operațiuni dubioase de spălare de bani. Printre miliardele de dolari, furați din Rusia în 2007-2008, cel puțin $22 mlrd. au trecut prin băncile Moldovei”, consideră activista.

Ea a subliniat că la guvernarea ţării se află „o hidră ce se ocupă de spălarea de bani, legalizarea acestora și investirea în afaceri, cu intimidarea în paralel a activiștilor și manipularea opiniilor cetățenilor”.

Liderul asociației „WatchDog”, Sergiu Tofilat, a comunicat că din lista lui Magnițki fac parte 49 de oficiali din Rusia, iar legea respectivă a fost inițial ratificată de parlamentele a șase țări (printre care Marea Britanie, Ţările Baltice).

„Persoana inclusă în listă este pedepsită pe trei criterii: activele și conturile bancare sunt înghețate, nu i se permite să intre în țară, iar proprietatea sa, dacă se află într-un stat care aderă la lege, este confiscată. Este necesar ca și Parlamentul moldovenesc să-și arate adevărata față și să se alăture „Legii Magnițki”. Vrem ca guvernanţii să nu vorbească prea mult, dar să demonstreze în practică că sprijină standardele occidentale de combatere a corupției”, a subliniat Tofilat.

Directorul de programe al Centrului pentru Politică și Reforme, Ștefan Gligor, a amintit că apelul activiștilor este exprimat într-o zi neobișnuită pentru Moldova, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție specială privind situația din țară, recomandând Comisiei Europene să suspende asistența financiară acordată Moldovei.

„Credem că toate ramurile puterii din Moldova trebuie să se propuneţe referitor la legea lui Magnițki. Apelăm la partidele care controlează majoritatea parlamentară și la Guvern. Nu avem nevoie de finanțarea din străinătate a unui lobby care vă ajută să vă promovați interesele în țară și în afara ei. Nu avem nevoie de 4-5 posturi TV care manipulează opinia publică. Deschideți-vă ochii”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.06 12:24 Rebeca
    Asa legea poate sa fie la noi in Moldova numai atunci chind dl Tofilat sa fie prim-ministru Republicii Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.