Economie

ÎN IANUARIE-MAI, PRODUCŢIA INDUSTRIALĂ A MOLDOVEI A CRESCUT CU 8,1%

11 iulie, 2018

În ianuarie-mai, întreprinderile industriale din Moldova au produs cu 8,1% mai multe mărfuri decât anul trecut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 13,1%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Ministerul Economiei şi Infrastructurii susţine că printre principalii factori care au determinat creșterea industriei a fost extinderea activității zonelor economice libere (ZEL), în special a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive, lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export ca rezultat a valorificării oportunităților oferite de Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

În trendul celor mai progresive ramuri industriale se mențin: fabricarea de fire şi cabluri electrice (creștere cu circa 39%), producerea de piese pentru autovehicule și motoare (+42%), fabricarea articolelor din sticlă (+47%), prelucrarea fructelor și legumelor (+41%), fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+37%).

În acelaşi timp, a scăzut brusc producţia de medicamente – cu 29,6%, repararea maşinilor şi echipamentelor – cu 26,1%.

Datele cu privire la fabricarea produselor de tutun, produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului sunt considerate de BNS drept confidenţiale şi nu sunt publicate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.11 17:02 David
    Toamna cresterea sa fie inca mai mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.