Economie

CHIRIL GABURICI: MISIUNILE DIPLOMATICE ALE RM TREBUIE SĂ DEPUNĂ EFORTURI PENTRU ATRAGEREA INVESTIȚIILOR ŞI CREŞTEREA EXPORTURILOR

19 iulie, 2018

Misiunile diplomatice ale Moldovei trebuie să depună eforturile necesare pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor, identificând companiile țintă și convingându-le să stabilească relații comerciale cu republica. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul evenimentului de lansare a Cursului de instruire pe diplomație economică.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, pe parcursul a trei zile, atașații economici ai birourilor comercial-economice din cadrul ambasadelor acreditate peste hotare, se vor familiariza cu practica altor țări în domeniul diplomației economice. De asemenea, ei vor analiza domeniile prioritare pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor, printre care sunt tehnologiile informaționale și comunicații, sectorul automotive, energia regenerabilă, fabricarea de articole textile. Scopul atașaților economici este crearea și promovarea imaginii economiei naționale ca destinație de investiții și sursă de bunuri și servicii, dar și consolidarea încrederii în agenții economici locali.

„Cursul de instruire pe diplomație economică reprezintă o platformă binevenită pentru dezvoltarea relațiilor și întărirea dialogului între Guvern și misiunile diplomatice, identificarea unor pași concreți pentru consolidarea colaborării cu partenerii strategici ai țării, precum și realizarea unui schimb de experiență și bune practici. Ministerul Economiei și Infrastructurii nu vrea rapoarte din partea voastră, ci rezultate, iar pentru aceasta suntem gata să vă oferim tot suportul necesar. Voi sunteți mesagerii țării noastre peste hotare, cei care veți facilita comunicarea dintre Guvern și investitorii străini”, a specificat Gaburici.

De asemenea, atașații economici vor vizita zona economică liberă Ungheni-Business, unde vor discuta cu rezidenții și se vor documenta care sunt oportunitățile și facilitățile acordate de ZEL.

În prezent, Republica Moldova are 12 birouri comercial-economice, create în cadrul ambasadelor. Reieșind din potențialul de export și investițional, se propune a extinde acest număr și în alte țări, precum Japonia, SUA, Franța, China, Marea Britanie.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.19 09:58 Svetlana
    Ei demulta trebua sa ocupa cu asa ceva concret si bine venit pentru Moldova.
  2. 2018.07.19 13:04 Serghei
    Pravilino, im sleduet otrabativati svoi hleb.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.