Economie

DEZVOLTAREA ECONOMICĂ A CHIŞINĂULUI DEPINDE DE POLITICA EFICIENTĂ ÎN DOMENIUL PATRIMONIULUI MUNICIPAL – IPRE

14 septembrie, 2018

Dezvoltarea economică a Chişinăului depinde de politica eficientă în domeniul patrimoniului municipal, consideră experţii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unor audieri publice la primărie la acest subiect, expertul Victor Chironda a menţionat că „patrimoniul municipal aparține tuturor locuitorilor capitalei și trebuie să fie utilizat de către autorități în beneficiul cetăţenilor, însă, din păcate, situația este diferită astăzi în Chișinău”.

„Clădirile noi apar haotic. În timpul construcției, atât a blocurilor locative, cât și a altor obiecte, nu se ţine cont nici de mărimea clădirilor, nici modul în care acestea se vor încadra în structura urbană existentă. Multe clădiri apar fără autorizaţie, iar terenurile sunt pur și simplu înstrăinate fără documente. O astfel de situație va continua să persiste, dacă autoritățile locale nu vor avea o viziune clară de gestionare a patrimoniului publice, de închiriere și pentru alte proceduri”, a spus expertul.

Potrivit lui, „din cauza situației create suferă și bugetul orăşenesc: birocratizarea extremă a procesului de gestionare a proprietății municipale şi principiul favoritismului, care se aplică la închirierea unui anumit spațiu, duce la faptul că banii nu ajung în trezoreria orașului, deşi aceştia ar putea fi folosiţi pentru dezvoltarea directă a Chișinăului și atragerea investițiilor”.

„În situația actuală, autoritățile locale trebuie să se ocupe în mod serios de managementul proprietății municipale, primăria trebuie să ia măsuri serioase: să desfăşoare catalogarea tuturor proprietăților orașului, să sporească transparența procesului de închiriere. Unul dintre primii pași ai autorităților municipale ar putea fi crearea unei direcţii aparte, care să se ocupe direct de această problemă”, consideră Chironda.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.14 11:17 Grigore
    Cred ca numai dl Ion Ceban este in starea sa dezvolta capitala Moldovei cum se cada, dar asta sa fie numai dupa iunie 2019.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.