Economie

MOLDOVA ŞI CHINA AU REUŞIT SĂ AGREEZE 70% DIN TEXTUL PROIECTULUI ACORDULUI DE LIBER SCHIMB

20 septembrie, 2018

Miercuri, la Chişinău s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Moldova și China.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, părţile au reuşit să agreeze mai mult de 70% din textul legal. Majoritatea propunerilor înaintate de către echipa de negociatori a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat Iuliana Drăgălin, au fost acceptate de partenerii chinezi.

Discuțiile s-au axat pe prevederile legale și instituționale, regulile de origine, măsurile sanitare și fitosanitare și barierele tehnice în calea comerțului. Un element nou inclus în Acord se referă la capitolul investiții, fapt care va facilita atragerea investițiilor chinezești în sectoarele de ramură din economia Republicii Moldova.

Totodată, părțile au inițiat discuții pe marginea principiilor de acordare a concesiilor tarifare. Astfel, echipa de negociatori ai Republicii Moldova are drept scop protejarea producătorilor autohtoni și obținerea eliminării taxelor vamale pentru produsele potențiale de export, precum produse agricole, precum și unele produse industriale.

Cea de-a patra rundă de negocieri se va desfășura în luna noiembrie la Beijing. În final, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au invitat partea chineză să participe la Moldova Business Week, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie la Chişinău.

În Moldova activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului curent este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.20 11:11 Eva
    Noi putem sa semnem acest acord pina 2019?
  2. 2018.09.20 11:14 Grigore
    Moldova deja are liber schimb cu UE, CSI si Turcia, acum semnam contract cu China, cine este urmatoru?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.