Economie

EXPERT-GRUP MENŢIONEAZĂ CĂ TEMERILE DIN CAUZA SEMNĂRII ACORDURILOR DE ASOCIERE ŞI DE LIBER SCHIMB CU UE NU S-AU ADEVERIT

20 septembrie, 2018

Temerile din cauza semnării Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu UE nu s-au adeverit, consideră expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Vadim Gumene.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a menţionat că la 1 septembrie s-au împlinit patru ani de la intrarea în vigoare a acestor acorduri. În acest răstimp au apărut o mulțime de probleme interne și externe, care au provocat speculații referitor la oportunitatea semnării documentelor.

„Însă statisticile arată contrariul. Exporturile către țările UE au crescut cu 22 puncte procentuale în patru ani, iar Europa și-a consolidat poziția de principal partener comercial al Moldovei, ajungând la 69%”, a spus expertul.

Potrivit lui, în pofida speculațiilor despre fluxul masiv de mărfuri europene în Moldova și marginalizarea producţiei locale, a fost înregistrată o scădere de 4% a importurilor de produse agricole din UE și de 15% a importurilor de produse industriale.

„Mai mult, putem spune că liberalizarea comerțului a avut un impact pozitiv asupra producţiei agricole, deoarece a dus la o creștere de peste 40% a producției”, a spus reprezentantul Expert-Grup.

El consideră că trebuie consolidate eforturile pentru implementarea acordurilor pentru a obține avantaje maxime.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.21 10:50 Igor
    In 2019 sa fie interesant, ce sa faca mai departa guvern...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.