Maib_Agro

Economie

BNM NU PERMITE LEULUI SĂ SE APRECIEZE ÎN RAPORT CU DOLARUL – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

24 septembrie, 2018
<mt_str50>

Prin acţiunile dealerilor săi pe piața valutară, Banca Națională a Moldovei (BNM) nu permite leului moldovenesc să se aprecieze în raport cu dolarul american, în pofida deprecierii ușoare a monedei americane față de euro.

„Prin intervențiile sale și cumpărarea „excesului” de valută pe piață, autoritatea de reglementare soluţionează o sarcină dublă: menține un curs de schimb relativ stabil și completează rezervele valutare. Datorită acestui fapt, rezervele valutare sunt pe cale să bată recordul, depășind pragul de $3 mlrd., lucru care nu a mai fost în istoria Moldovei”, a comunicat corespondentului INFOTAG un dealer valutar al uneia dintre bănci.

Alți interlocutori ai agenției au atras atenția asupra faptului că piața nu a susținut valul mic de apreciere a leului atât față de euro, cât și față de dolarul american.

„Această tendință pe piață nu s-a dezvoltat datorită acțiunilor BNM, care îşi reînnoieşte rezervele prin cumpărarea de valută în cantități mici, iar aceste sume sunt deja mult mai mici decât milioane”, spun participanții profesioniști ai pieţei.

Ei atrag atenția asupra faptului că în toamna anului 2018 nu se atestă diminuarea tradițională a ofertei de valută în numerar pe piață.

„Diminuarea a fost atestată până la 15 septembrie, iar apoi declinul s-a oprit și de atunci se menține la același nivel”, notează dealerii.

Anticipând situația de pe piața valutară pe termen scurt, mulți participanți ai pieţei spus într-un glas că „pe piață nu se va întâmpla nimic deosebit, deoarece BNM ţine totul sigur sub control”.

„Cu achiziții mici de valută, autoritatea de reglementare „stinge” orice mișcare bruscă a cursului de schimb al monedei naționale, menținând situația stabilă și previzibilă. În același timp, BNM își sporeşte cu încredere rezervele valutare, care servesc ca un fel de airbag pentru orice situație neprevăzută”, susţin dealerii.

Întrebaţi despre starea de spirit și comportamentul importatorilor și exportatorilor, interlocutorii remarcă o ușoară revigorare în acțiunile lor, având în vedere că în economia reală există mici progrese referitor în ceea ce priveşte cererea la resursele financiare ale băncilor, fapt confirmat de statisticile din luna august, care arată că portofoliul de credite pe sistemul bancar şi-a încetat scăderea.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 24 septembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial: 16,8255 MDL:$1 şi 19,7926 MDL:1 euro.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

 1. 2018.09.24 13:10 Galina
  Asa situatia este convinabile pentru mai multe jucatori pe piata valutara noastra.
 2. 2018.09.24 13:13 Filaret
  Dl Cioclea cu echipa sa tine piata sub control strict si, trebue numai dechit mentionam asta, prevazut...
 3. 2018.09.24 13:15 Timmerman
  Bine, ca cursu leul moldovenesc este prevazut!
 4. 2018.09.24 18:42 Maria
  Pentru economia noastra leu puternic nu este bine de loc...i

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player