Economie

PREŞEDINTELE IGOR DODON A CONTESTAT LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ LEGEA CE PERMITE COMERCIALIZAREA COMBUSTIBILULUI ÎN ZONE DUTY FREE

16 octombrie, 2018

Preşedintele Igor Dodon a contestat marţi la Curtea Constituţională legea ce permite comercializarea combustibilului în zone Duty Free. Potrivit agenţiei INFOTAG, sesizarea la CC a fost depusă de consilierul preşedintelui, Maxim Lebedinschi.

El le-a spus jurnaliştilor că modificările care se referă la comercializarea combustibilului nu au fost adoptate printr-un document separat, ci au făcut parte dintr-un proiect de lege de 100 de pagini. Acesta este motivul pentru care Președintele a promulgat documentul în care Parlamentul a inclus în mod voalat prevederea despre vânzarea combustibilului în regim preferențial.

„De fapt, câteva rânduri au fost incluse într-un document mai amplu. Ideea nu este că președintele s-a răzgândit, dar că aceste amendamente au fost ascunse. În document nu veți găsi niciun cuvânt legat de combustibil, deoarece se vorbește doar despre codurile pozițiilor de marfă, indicate în cifre”, a explicat consilierul.

El a spus că aparatul președintelui lucrează la toate documentele care urmează să fie semnate și, înainte de a ajunge pe masa șefului statului, un număr mare de persoane îşi pun semnătura pe documente.

„Nimeni nu este capabil să examineze tot ceea ce adoptă Parlamentul. Chiar și deputații nu au posibilitatea fizică de a se aprofunda în fiecare document”, consideră el.

Legea, care include modificări cu privire la vânzarea de combustibil, a fost adoptată de Parlament în ultima zi a sesiunii parlamentare de primăvară-vară. Autorul amendamentelor este deputatul independent Vladimir Cernat. Documentul a fost promulgat de Președinte și a intrat în vigoare la sfârșitul lunii august.

În 2011, Parlamentul a adoptat un document similar, dar acesta a fost anulat de instanță. Ulterior, cunoscutul om de afaceri Ilan Şor a afirmat că i-a oferit mită fostului prim-ministru Vlad Filat pentru a se asigura că va beneficia de anumite avantaje la vânzarea combustibilului în zonele duty free. Potrivit experților, în cazul implementării prevederilor legii, prejudiciile aduse bugetului de stat se vor ridica la circa 1,5 mlrd. lei pe an.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.16 16:20 MIhaela
    In limba rusw asta sa numeste litemerie...
  2. 2018.10.16 16:22 Corina
    Dl Dodon vre sa arata ca ei cica este impotriva dl Plahotniuc si Sor, parca cineva creda in asa ceva...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.