Economie

MOLDOVA ŞI TURCIA AU SEMNAT CINCI ACORDURI DE COLABORARE

18 octombrie, 2018

Moldova şi Turcia au semnat cinci acorduri de colaborare. Potrivit agenţiei INFOTAG, documentele au fost semnate miercuri seara, după întrevederea premierului Pavel Filip și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi după întrevederea delegaţiilor guvernamentale.

Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca şi în cazul paşapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state.

Un alt tratat prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale. Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea schimbului de experienţă în domeniul siguranței în sport, în vederea organizării evenimentelor sportive comune, dar și a promovării femeilor în sport.

De asemenea, a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc „Suleyman Demirel” din orașul Congaz. Memorandumul prevede condițiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanțarea şi scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

În debutul întrevederii, premierul Pavel Filip a mulțumit părții turce pentru votul în favoarea Rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul Adunării Generale a ONU.

„Vreau să mulțumesc îndeosebi pentru sprijinul și votul acordat de Turcia la Adunarea Generală a ONU în favoarea „Rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Acesta este un document foarte important pentru noi și apreciem acest sprijin”, a spus Filip.

El a apreciat înalt dezvoltarea relațiilor dintre Republica Moldova și Turcia, exprimându-şi speranța că, după vizita oficială a președintelui Erdogan, acestea se vor dezvolta și mai fructuos.

„Președinții celor două țări au semnat astăzi acordul privind crearea Consiliului de cooperare strategică. În calitate de copreședinte al acestui Consiliu, voi face totul pentru ca relațiile dintre țările noastre să se dezvolte în continuare progresiv”, a spus Pavel Filip.

Joi, președintele Turciei va merge în Autonomia Găgăuză. La briefingul de la Chișinău, acesta a subliniat că „Găgăuzia, unde locuiesc turcii găgăuzi, ocupă un loc aparte în relațiile dintre Turcia și Moldova”. Erdogan s-a pronunţat şi pentru „adoptarea cât mai curând a amendamentelor legislative, necesare pentru găgăuzi”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.