Economie

MINISTRUL ECONOMIEI AR VREA CA ÎN FIECARE RAION SĂ FIE CÂTE O ZONĂ ECONOMICĂ LIBERĂ

19 octombrie, 2018

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, ar vrea ca în fiecare raion al Moldovei să fie câte o zonă economică liberă (ZEL).

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, despre aceasta el a comunicat în ajun, în cadrul unei întrevederi cu administratorii ZEL, care au prezentat rapoartele de activitate pentru nou luni ale anului.

„Dezvoltarea zonelor economice libere și a parcurilor industriale este una din prioritățile ministerului. Fiecare investitor nou-venit înseamnă locuri de muncă, infrastructură în regiune, plăți și impozite către bugetul statului. Îmi doresc să avem câte o astfel de zonă în fiecare raion. În prezent, muncim la crearea condițiilor optime pentru venirea pe piața locală a unui investitor, care urmează să deschidă peste 4 mii de locuri de muncă”, a menționat Chiril Gaburici.

Potrivit datelor prezentate la şedinţă, în ZEL din Moldova s-a înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, volumul total al investițiilor în ZEL a constituit $391,4 mil. şi s-au majorat cu 15,1% comparativ cu perioada anului trecut. În zonele libere vor fi realizate o serie de proiecte investiționale, astfel, în următorii doi ani, volumul investițiilor va spori cu aproximativ $250 mil.

Cel mai mare volum de investiții a înregistrat ZEL „Bălţi” – $175,4 mil. Aceasta este urmată de ZEL „Ungheni-Business” – $75,5 mil., „Expo-Business-Chișinău” – $72,1 mil., „Taraclia” – $24,6 mil., „Valkaneş” – $19,7 mil., „Tvardiţa” – $17,1 mil. şi „Otaci-Business” – $6,8 mil. Volumul vânzărilor nete ale producției industriale s-a majorat cu peste 68% față de anul trecut şi a constituit 6,525 mlrd. lei.

Conform raportului preliminar, în perioada ianuarie-septembrie 2018, numărul angajaților rezidenți ai zonelor libere a constituit circa 14 mii de persoane sau cu 28,4% mai mult decât la 1 octombrie 2017. Din numărul total al angajaților, peste 8 mii de persoane activează în ZEL „Bălţi”, alți circa 3 mii persoane în ZEL „Ungheni-Business”, precum și circa 2 mii persoane în ZAL „Expo-Business-Chișinău”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.19 13:36 Vica
    UE nu permita functionarea asa zoane in tari-membrii UE, de ce noi sa fondam asa de mult ZEL-uri?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.