Economie

INCE SUSŢINE CĂ ÎN 2018 ECONOMIA MOLDOVEI VA CREŞTE CU 4%

23 octombrie, 2018

În 2018, creşterea economică a Moldovei va constitui 4%, susţin experţii Institutului naţional de Cercetări Economice (INCE).

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la prezentarea noului studiu „tendinţe în economia Moldovei, directorul institutului, Alexandru Stratan, a spus că, „în expresie nominală, PIB-ul va ajunge la 190 mlrd. lei”.

„Astfel de rezultate sunt asigurate de o dinamică destul de pozitivă a celor mai importante sectoare ale economiei, care a scăzut în a doua jumătate a anului. Astfel, în perioada ianuarie-iunie, agricultura a înregistrat o creștere de 7,2%, diminuându-şi ritmul de creştere spre sfârșitul anului, ceea ce se datorează în primul rând recoltei timpurii. Însă conform prognozei, creșterea producției din sectorul agricol în 2018 va constitui 4%, ajungând la 38 mlrd. lei în prețuri curente. În primul semestru, industria a înregistrat o creștere de până la 7,5%, dar pe întreg anul nu va depăși 5%, constituind 53 mlrd. lei”, a menționat expertul.

Potrivit lui, „va continua şi creșterea exporturilor și a importurilor, care, în 2018, ar putea atinge niveluri record de $2,9 mlrd. și, respectiv, $5,9 mlrd., ceea ce indică o majorare în continuare a balanţei comerciale”.

„Se așteaptă ca salariul mediu pe anul curent să atingă 6,4 mii lei, în creștere cu 9,2% în termeni reali. Rata de schimb a dolarului american în raport cu leul moldovenesc va fi de 1:17. Banca Națională va continua să depună eforturi pentru a menține rata inflației la ţinta de 5%, plus-minus 1,5% sau chiar mai puţin. De asemenea, va crește volumul remitențelor din străinătate de la $1,19 mlrd. la $1,35 mlrd.”, a spus expertul.

El consideră că, „după perioada de criză din anii precedenți, rezultatele economiei moldovenești pot fi numite satisfăcătoare, iar procesul în sine este mult degrabă de recuperare decât de dezvoltare”.

„De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că Moldova intră în anul electoral, iar alegerile, tradițional, nu au un impact pozitiv asupra dezvoltării economiei”, a concluzionat expertul.

După cum a comunicat anterior INFOTAG, potrivit ultimelor prognoze ale FMI, Băncii Mondiale și Ministerului Economiei, în 2018PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 3,8%. Prognoza BERD este și mai puțin optimistă – 3,5%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.