Economie

DE GRANTURILE PROIECTULUI MAC-P AU BENEFICIAT 192 DE FERMIERI DIN MOLDOVA.

02 noiembrie, 2018

Circa 7,2 mil. lei ($420 mii) vor fi acordate unui număr de 28 de producători agricoli din Republica Moldova, selectați spre finanțare, ca urmare a celui de-al șaptelea apel al Programului de Granturi post-investiționale destinate Managementului Durabil al Terenurilor (MDT). Programul este realizat de proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Unităţii Consolidate pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, beneficiarilor le vor fi compensate investițiile efectuate în procurarea de semănători No-Till, stropitori, combine, tocătoare, precum și pentru înființarea unui bazin de captare a apelor pluviale. Suprafaţa totală pe care vor fi aplicate tehnologiile şi practicile de MDT finanţate în cadrul acestui apel de granturi este de peste 6,5 mii ha.

În perioada 2014-2018, proiectul MAC-P a lansat șapte apeluri în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate MDT, în rezultatul cărora 192 de producători agricoli din cei 253 care au depus dosare au primit suport financiar. Peste 15% dintre beneficiari sunt femei.

Din 2014, au fost compensate cheltuielile pentru investiții efectuate în procurarea a 96 de semănători, 17 stropitori, 43 de tocătoare (cositori), 18 combinatoare. În total, prin intermediul programului de granturi post-investiționale, proiectul MAC-P a oferit producătorilor agricoli din Republica Moldova sprijin financiar în valoare de peste 45,6 mil. lei ($2,4 mil.). Valoarea medie a unui grant obținut de agricultori reprezintă 237,5 mii lei ($13,8 mii). Cei mai mulți beneficiari ai programului provin din nordul republicii – 108 persoane. În regiunea de sud, proiectul a oferit sprijin financiar pentru 53 de producători, iar din centrul republicii sunt 31 de agricultori.

Programul de granturi post-investiționale este adresat producătorilor agricoli din întreaga republică, care aplică practici și tehnologii de management durabil al terenurilor, asigurând menţinerea sănătăţii şi productivităţii solului. Valoarea grantului post-investițional constituie 50% din investiția eligibilă, dar nu mai mult de cu un plafon de $20 mii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.04 17:05 Galina
    Cubventiille in Moldova sunt prea mici, din pacate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.