Economie

DIRECTORUL AGEPI: MOLDOVA A REUȘIT SĂ ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ CADRUL LEGAL ÎN DOMENIUL PROPRIETĂȚII INTELECTUALE

07 noiembrie, 2018

Datorită sprijinului partenerilor externi, Moldova a reușit să consolidezecadrul legal în domeniul proprietății intelectuale. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia finalizării celui de-al doilea proiect de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”

Potrivit ei, că rezultatele obținute în urma implimentării proiectului sunt vizibile și foarte utile pentru instituțiile beneficiare.

„Proiectul a realizat un program de schimbare culturală în domeniul proprietății intelectuale, care a inclus evenimente și activități de instruire, seminare, ateliere de lucru, mese rotunde, campanii de informare, elaborare de documente metodologice, studii, ghiduri și recomandări pentru beneficiarii proiectului. De asemenea, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă de instruire la distanță (E-Learning Platform), în scopul consolidării sistemului educațional în domeniul PI”, a spus ea.

Potrivit ei, un instrument util și extrem de așteptat pentru autoritățile cu competențe în domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) este sistemul IT elaborat în cadrul proiectului, sub forma unei platforme de comunicare și schimb de date între instituțiile cu responsabilități în domeniul asigurării respectării DPI.

În opinia specialiștilor, eforturi semnificative au fost depuse și pentru consolidarea sistemului indicațiilor geografice (IG) în R. Moldova. Dintre rezultatele obținute la acest capitol, au fost menționate Studiul de evaluare a potențialului de produse tradiționale eligibile a fi protejate prin sistemul IG, instruirile organizate pentru autoritățile cu responsabilități în domeniul certificării și controlului produselor cu IG, promovarea sistemului în rândul producătorilor, dar și revizuirea cadrului regulator în domeniu.

Mai mult, experții Proiectului au oferit asistență în inițierea procesului de înregistrare a IG pentru 6 produse tradiționale moldovenești și în crearea a 5 asociații de producători pentru înregistrarea unor noi IG, inclusiv la elaborarea caietelor de sarcini. În plus, a fost elaborată o hartă interactivă pentru produsele tradiționale moldovenești și indicațiile geografice înregistrate.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia). Proiectul a avut o durată de doi ani și se încheie pe 9 noiembrie 2018.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.