Economie

MOLDOVA A OBŢINUT DREPTUL DE A EXPORTA SEMINŢE ÎN TOATE ŢĂRILE UNIUNII EUROPENE

14 noiembrie, 2018

Producătorii de seminţe din Moldova au obţinut dreptul de a-şi exporta produsele în toate ţările Uniunii Europene. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut de către directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a reamintit că, pe 12 noiembrie, în monitorul oficial al Uniunii Europene (EUR-Lex) a fost publicată decizia Parlamentului European de a include Moldova în lista ţărilor cu dreptul de a exporta seminţe pe pieţele ţărilor UE, care intră în vigoare la 1 decembrie.

"Am aşteptat această decizie de multă vreme, pentru că încă în iunie 2016 în Moldova a fost efectuat un audit de către un grup de experţi (din UE - "I."), care a verificat şi a evaluat sistemul de control al întregului lanţ de producţie. Seminţele sunt "crema" agriculturii, deoarece acest segment are cea mai mare valoare adăugată în industrie", a spus el.

În opinia sa, Moldova a produs întotdeauna cu succes seminţe; de exemplu, în perioada sovietică, republica asigura cu seminţe toate republicile URSS.

"Avem un mare potenţial, dar există şi un necesar intern de seminţe, estimat la 120-125 mii tone anual. E vorba de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi sfeclă de zahăr, precum şi de legume. Trebuie să producem seminţe pentru noi înşine, dar, în acelaşi timp, avem potenţialul de a le exporta, ceea ce va oferi agricultorilor un venit serios", consideră Gaberi.

El este convins că Moldova are tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea sectorului de seminţe, iar unele companii europene sunt interesate să transfere producţia de seminţe în Moldova.

Potrivit acestuia, un alt motiv pentru transferul producţiei de seminţe din UE în Moldova este faptul că Parlamentul a modificat recent legislaţia, care permite agricultorilor să utilizeze seminţe de soiuri hibride europene.

În Moldova sunt înregistraţi oficial peste 220 de producători de seminţe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.