Economie

BROKERII DE ASIGURĂRI ÎL ÎNDEAMNĂ PE PREŞEDINTE SĂ NU PROMULGE AMENDAMENTELE LA LEGEA ASIGURĂRILOR

07 decembrie, 2018

Câteva zeci de companii care oferă servicii de mediere în domeniul asigurărilor au făcut un apel către Președintele Igor Dodon să nu promulge amendamentele legislative care vor duce la lichidarea instituţiei de brokeri din Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru a fost anunțat vineri, la o conferință de presă, de către reprezentantul mediatorilor de asigurări, avocatul Viorel Chetruşcă, care a menţionat că „amendamentele adoptate de Parlament nu prevăd doar majorarea capitalului social la inițierea afacerii și activitatea în domeniul de brokeraj de asigurări de la 100 de mii la 400 de mii de lei, dar şi interdicția de a încasa onorarii pentru serviciile de mediere”.

„Aceasta înseamnă că, dacă brokerii vor dori să-şi continue activitatea, ei vor trebui să facă acest lucru gratuit. Dacă legea va fi promulgată, atunci circa 50 de companii de brokeraj vor fi nevoite să-şi sisteze activitatea. Astfel de inițiative ale Parlamentului contravin tuturor normelor europene. Mai mult, textul proiectului de lege adoptat în prima lectură nu are nimic comun cu ceea ce au votat deputații în a doua lectură. Aceasta este o încălcare a procedurii”, a spus avocatul.

Potrivit lui, „aprobarea amendamentelor a fost un șoc pentru companiile de profil și arată că există dorința de a monopoliza piața asigurărilor din țară”.

Avocatul a menționat că companiile au solicitat sprijin şi din partea ambasadelor țărilor europene.

„Acesta este un strigăt de disperare, sperăm că vom fi auziți, pentru că vrem să trăim și să muncim în Moldova”, a spus el.

Amendamente la legea privind asigurările au fost adoptate săptămâna trecută de Parlament în lectură finală. Modificările stabilesc nomenclatorul documentelor ce urmează a fi anexate la declaraţia pentru eliberarea licenţei asigurătorului şi procedura de depunere a declaraţiei la autoritatea de supraveghere pentru eliberarea licenţei unei companii de asigurare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.08 09:56 David
    Brokeri podrivali strahovoi rinok iznutri, PDM corect a facut asta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.