Economie

EXPERT: O ECONOMIE DESCHISĂ VA ATRAGE INVESTIŢIILE ÎN MOLDOVA

11 decembrie, 2018

Deschiderea economiei și încheierea unor acorduri comerciale internaționale reprezintă pozițiile-cheie pentru atragerea investițiilor în Moldova, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Viorel Chivriga.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menționat în studiul său că „pentru o creștere economică calitativă, Republica Moldova are nevoie de investiții, însă plasatorii de capital ezită sau ocolesc ţara din cauza mărimii pieței interne, instabilităţii politice și lipsei forței de muncă bine pregătite”.

„Investitorii străini nu privesc bogățiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficiența și activitatea instituțiilor de stat și a agențiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parțial datorată reformelor guvernamentale și celei regulatorii. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive și acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii. Pe de altă parte, un aspect forte îl constituie acordurile internaționale semnate de către Republica Moldova – Acordul de Asociere cu UE (DCFTA), acordurile de liber schimb semnate cu statele CEFTA, CSI, dar și cele bilaterale semnate cu un număr semnificativ de state privind promovarea și protejarea investițiilor, evitarea dublei impuneri și comerțul liber”, a opinat Chivriga.

Potrivit lui, „în ultimul timp se atestă o îmbunătăţire treptată a tendinţelor investiţionale în republică”.

„Stocul investițiilor directe a început să crească, înregistrând $3,3 mil. la sfârşitul anului 2017. Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale, de exemplu, în Comrat, Edineț, Strășeni, Orhei. E o situație puțin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiții și va capta atenția unor noi investitori asupra centrelor raionale și va schimba economia locală. Pe de altă parte, în topul plasatorilor externi de capital, sunt semnalate schimbări pozitive: statele cu cele mai mari investiții în economia Moldovei – Olanda, Spania, Franța, Cipru, România și Rusia – își consolidează pozițiile în republică”, a spus Chivriga.

Expertul a menţionat că, „dacă acum câţiva ani, forţa de muncă ieftină era unul din puținele atuuri care îi atrăgeau pe plasatorii de capital în Republica Moldova, acum investitorii se confruntă cu lipsa forţei de muncă calificate”, subliniind că „anume aici e nevoie de intervenții și reforme din partea instituțiilor de stat”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.11 14:09 Galina
    Tot este deschis de ce nu vin investitorii?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.