Economie

FOSTUL PREMIER AL ROMÂNIEI CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA TREBUIE SĂ CUMPERE GAZE DE UNDE ESTE MAI IEFTIN

12 decembrie, 2018

Fostul premier al României, Victor Ponta, consideră că „problema importului de gaze nu trebuie politizată, Moldova trebuie să cumpere gaze de unde este mai ieftin”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova.

„Nu am spus niciodată că Moldova ar trebui să ia gaze numai din România. Ar trebui să o cumpere de acolo unde este mai ieftin și unde acest lucru este mai sigur. Dacă mai ieftin este în Rusia, cumpărați de acolo. Dar trebuie să existe întotdeauna o alternativă. Dacă aveți un singur furnizor, întotdeauna depindeți de el”, a spus Ponta.

Referindu-se la gazoductul Iaşi-Ungheni, a cărui construcție a început în perioada guvernului Victor Ponta, fostul premier şi-a exprimat regretul că „acest proiect de infrastructură a decurs cu mare greu”.

„A avansat cu greu în 2016, în 2017. A fost vina României, nu a Republicii Moldova. Pentru că la București erau pe atunci disensiuni interne, se schimbau guvernele. Acum, toate greutăţile au fost depășite, toate contractele pentru proiectarea și executarea lucrărilor au fost semnate. Sper ca în viitorul apropiat, gazul va putea ajunge la Chișinău nu numai din Est, ci și din Vest”, a spus Ponta.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat jurnaliştilor în luna noiembrie că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2019.

„Există câțiva pași care trebuie luați în considerare. Întregul proces de construcție trebuie să respecte pe deplin standardele europene. A fost organizată o licitație, iar la această licitație au participat mai puțin de 3 companii, astfel că această perioadă a fost extinsă. Totul va fi finalizat în conformitate cu angajamentele asumate”, a spus Ioniţă.

Potrivit lui, compania care va aduce gazul românesc până la Chișinău va investi aproximativ 100 de milioane de euro în proiect.

La rândul său, premierul RM, Pavel Filip, a declarat săptămâna trecută că „până la sfârșitul anului 2019 republica va avea o alternativă la gazul rusesc, care va putea asigura 100% din necesităţile Moldovei de gaze naturale”.

„Unul dintre proiectele ambițioase pe care le avem este aderarea la sistemul de gaze al Europei prin România. Proiectul este destul de complicat, însă compania românească „Transgaz” și Ministerul Fondurilor Europene din România au convenit să-l finanțeze. Din păcate, acest proiect durează mai mult decât mă așteptam, credeam că îl vom termina până la sfârșitul acestui an sau începutul anului 2019, dar va fi finalizat în 2019”, a spus Filip.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.12 16:47 Victor
    Bravo lui Ponta, este pozitia superb corecta!
  2. 2018.12.12 16:50 Semion
    Este evident si clar ca in Rusia gaz este mai eftin...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.