Economie

FOSTUL AMBASADOR AL RUSIEI ÎN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ NU-I OFERĂ MOLDOVEI DREPTUL DE A ALEGE

19 februarie, 2019

Fostul Ambasador al Rusiei în Moldova, Valerii Kuzmin, care actualmente este Ambasador al FR în România, a declarat că, „spre deosebire de Rusia, Uniunea Europeană nu-i oferă Moldovei dreptul de a alege”, inclusiv „dreptul de a alege partenerii comerciali”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa română, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor din oraşul Cluj-Napoca.

El a subliniat că, la alegerile parlamentare din Moldova, alegătorii trebuie să decidă cu cine îşi văd viitorul şi cine le poate asigura pieţe de desfacere pentru producţie.

„Cetăţenii moldoveni trebuie întrebaţi în ce măsură este importantă România pentru ei şi în ce măsură este importantă Rusia. Pot spune cu siguranţă că Acordul de Asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, în mod tradiţional, piaţa de export a Republicii Moldova a fost constituită din Rusia, Ucraina, Belarus, fostele republici ale URSS, iar Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea.

„În prezent, această posibilitate există în continuare. De aceea, există interesul de a susţine legăturile cu noua asociaţie economică, Uniunea Economică Eurasiatică. Din păcate, la Bruxelles, oamenii sunt puşi în faţa unei alegeri, ori faceţi comerţul cu UE, ori cu altcineva. Or, noi nu procedăm în acest fel”, a declarat Kuzmin.

Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Acesta urmăreşte aprofundarea relaţiilor politice şi economice între Uniunea Europeană şi Moldova, inclusiv prin crearea Zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.20 09:08 Vladimir
    Noi singur stim ce pentru noi inseamna Rusia si Rominia fara dl Cuzimin.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.