Economie

CU SUSŢINEREA FINANCIARĂ A UE, ÎN MOLDOVA A FOST CREATĂ REŢEAUA NAŢIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ

28 februarie, 2019

Cu susţinerea financiară a UE, în Moldova a fost creată Reţeaua naţională de dezvoltare rurală, concepută pentru a stabili un dialog între părţile interesate de crearea politicilor în domeniul agroindustrial.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Federației Agricultorilor din Moldova, acesta este rezultatul principal al proiectului „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale”.

Secretarul general de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a spus miercuri, la evenimentul de încheiere a proiectului, că tot ce a fost creat cu suportul UE a permis ca în Moldova să existe un dialog constructiv între societatea civilă și guvernare pe domeniul agro-rural.

„A fost posibilă crearea unui mecanism foarte important pentru minister. Noi suntem entitatea responsabilă de crearea politicilor în domeniul agroindustrial. Efectul acestor politici este, în primul rând, resimțit de oamenii ce locuiesc în zona rurală și cultivă produsele agricole. De aceea trebuie să avem o reacție din partea societății civile la orice schimbare, orice politică nou-creată, despre cum aceste politici influențează dezvoltarea sectorului”, a remarcat el.

Potrivit reprezentantului UE, Marco Gemmer, a declarat că Europa a decis să se implice pentru a ajuta și contribui la stabilirea unei direcții de dezvoltare de succes a zonelor agro-rurale, deoarece viitorul zonei rurale în Moldova, zonele unde oamenii au venituri mai mici decât în orașe, este important în dezvoltarea țării.

„În iunie 2018, când am început să lucrăm la Rețea, nu știam cât de reușită va fi. Astăzi avem rezultatele, există deja un dialog de politici, comunicarea dintre actorii implicați deja are loc. Sunt bucuros că, prin crearea Rețelei, este auzită vocea cetățenilor, în ultimă instanță. Este o muncă dificilă, dar sper că va continua buna colaborare a celor implicați. Ceea ce s-a făcut în ultimele luni va contribui la găsirea soluțiilor pentru problemele din sector”, a spus el.

Directorul executiv al Federației Agricultorilor din Moldova, Aurelia Bondari, a declarat că proiectul a fost unul complex și ambițios, deoarece activitățile și rezultatele depind nu doar de organizațiile care implementează proiectul, dar şi de actorii interesați, beneficiarii proiectului. Rezultatele finale depind de motivația lor de a se implica în activitățile proiectului.

Potrivit ei, proiectul a avut două obiective principale. Primul a fost axat pe dezvoltarea capacităților organizațiilor de fermieri în monitorizarea și evaluarea politicilor agro-rurale, în special a politicilor bugetare. Al doilea obiectiv a fost îmbunătățirea dialogului între organizațiile de fermieri, organizațiile de femei, ONG-urile și autoritățile publice la nivel central și local, prin crearea de platforme rurale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.28 16:41 Stas
    Fara dezoltarea satelor economia sta pe loc. PIB nu creste, ca nu are de unde.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.