Economie

ASP VA INSTRUI AUTORITĂŢILE LOCALE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ÎNREGISTRAREA ŞI EVALUAREA FUNCIARĂ”, FINANȚAT DE BANCA MONDIALĂ

05 martie, 2019

Agenţia Servicii Publice (ASP) va desfăşura pe parcursul lunii martie un ciclu de instruiri în cadrul proiectului „Înregistrarea şi evaluarea funciară”, finanțat de Banca Mondială.

Surse din cadrul ASP au comunicat pentru INFOTAG că programul de training este destinat reprezentanţilor autorităţilor publice locale din raioanele Briceni, Edineţ, Donduşeni, Drochia, Soroca şi Floreşti. Seminariile vor fi susținute de către specialiștii Departamentului cadastru al ASP.

În cadrul instruirilor vor fi prezentate acţiunile şi procedurile necesare pentru lansarea etapei de pregătire a materialelor indispensabile înregistrării primare masive.

Primul seminar va avea loc la Briceni pe 12 martie. Peste o zi, experţii vor merge la Edineţ, pe 19 martie – la Donduşeni, pe 21 martie – la Drochia, pe 26 martie – la Soroca şi pe 28 martie – la Floreşti.

După cum a informat anterior INFOTAG, în 2018, Consiliul directorilor Băncii Mondiale a decis să acorde Moldovei $35 mil. pentru creşterea integrității, transparenței și eficienței sistemului cadastral și efectuarea evaluării proprietăților imobiliare în cadrul proiectului „Înregistrarea şi evaluarea funciară”. Proiectul va permite autorităților țării să realizeze evaluarea și înregistrarea masivă pe plan național, fără costuri directe pentru cetățeni și mediul de afaceri. Se presupune că ameliorarea echității și a corectitudinii în sistemul de înregistrare și evaluare funciară va garanta tuturor oportunități egale în exercitarea drepturilor de proprietate.

Agenția Servicii Publice, în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, va înregistra, în perioada 2019-2023, peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată, dar și în proprietatea statului. În special, este vorba de înregistrarea primară masivă a circa 800 de mii de bunuri imobile, transmise în proprietate private, din 490 de localități rurale și a 350 de mii de bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru. Procedura de înregistrare va fi gratuită. Lucrările vor fi inițiate în cel de-al doilea semestru al anului curent, începând cu raioanele din regiunea de nord: Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Edineţ, Floreşti și Soroca.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.