Economie

EXPERT-GRUP: ECONOMIA MOLDOVEI POATE AVEA DE SUFERIT DIN CAUZA DECIZIILOR PREELECTORALE ALE AUTORITĂŢILOR ACTUALE

07 martie, 2019

Centrul analitic independent Expert-Grup a realizat studiul „Realitatea economică” în care a identificat cinci acțiuni electorale ale autorităţilor care implică mai multe riscuri iminente pentru economia Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, experţii au menţionat că „creșterea intensității politicilor populiste și electorale în apropierea alegerilor nu este un fenomen nou nici pentru Republica Moldova și nici pentru alte state, însă elanul promisiunilor și al politicilor cu impact bugetar negativ evident, lansate înaintea alegerilor parlamentare de către guvernarea de la Chișinău, nu poate să nu trezească îngrijorări, în special, în contextul creșterii deficitului bugetar și al împrumuturilor făcute de Guvern la bănci. În plus, acestea au un caracter ad-hoc, fiind promovate în afara cadrului de planificare strategică a Executivului. Prin urmare, implementarea lor va necesita realocarea de resurse financiare, instituționale și umane publice în interese politice, ceea ce va afecta negativ alte domenii”.

Cele cinci acțiuni electorale cu riscuri iminente, identificate de experţi sunt: acordarea suportului unic pentru beneficiarii de pensii; majorările de salarii în sectorul bugetar; reforma fiscală; Programele „Prima casa 1, 2 și 3”; scutirea temporară de plata taxelor vamale pentru exporturile moldovenești destinate pieței ruse.

„Deși acordarea suportului unic pentru pensii, în mărime de 600 de lei, va constitui un beneficiu direct acordat unei categorii importante de persoane cu venituri mici, aceasta nu va soluționa problema în sine. Suportul urmează să fie acordat o singură dată, ceea ce înseamnă că bunăstarea beneficiarilor nu se va ameliora. În schimb, Guvernul va trebui să identifice circa 360 mil. lei prin rectificare bugetară, ceea ce va implica creșterea împrumuturilor de la bănci sau realocarea de la alte domenii, poate la fel de importante. Această măsură, în paralel cu majorările de salarii în sectorul bugetar, care, de asemenea, nu au fost planificate inițial, și reforma fiscală expune sistemul de finanțe publice la riscul creșterii exagerate a deficitului bugetar. De vină este faptul că, pe fundalul creșterii angajamentelor bugetare, se reduce baza impozabilă: reforma fiscală urmează să cauzeze venituri neîncasate de circa 2,2 mlrd. lei în anii 2018-2019, cel mai afectat fiind bugetul asigurărilor sociale de stat, a cărui situație fiscală deja era șubrezită de fenomenul îmbătrânirii și cel al ocupării informale”, susţin experţii.

Potrivit lor, programul „Prima Casă”, deși a fost prevăzut ca un mecanism benefic pentru persoanele care nu-și pot permite un credit ipotecar în condiții de piață, comportă cel puțin două riscuri: riscul acordării creditelor beneficiarilor care, de fapt, nu-și vor putea onora obligațiunile de plată; și riscul distorsionării pieței de creditare prin determinarea băncilor să aloce resursele creditare pe termen lung în sectorul imobiliar, deprivând de „bani lungi” alte sectoare.

„Scutirea temporară de plata taxelor vamale pentru exporturile moldovenești destinate pieței ruse va avea un impact neutru asupra producătorilor autohtoni tocmai din cauza caracterului temporar al acestei măsuri (până în 30 iunie 2019) și menținerii barierelor de bază de acces pe această piață (barierele administrative cu caracter subiectiv/selectiv)”, consideră experţii, care au ajuns la concluzia că „viitorul Guvern va trebui să facă față creșterii deficitului bugetar în paralel cu încetinirea creșterii economice”.

Potrivit prognozelor lor, va urma o decelerare a creșterii economice în 2019, până la 3,5%, pe fundalul înrăutățirii situației economice din regiune, dar și o încetinire a activității investiționale.

„Pentru a face față dezechilibrelor fiscale, viitorul Guvern ar putea recurge la majorări de taxe/impozite sau optimizări majore în sectorul public, cu efect negativ asupra creșterii economice”, afirmă experţii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.07 10:12 David
    Este clar lucru ca din pinct economic Moldova are toate sanse sa perde anul 2019.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.