Economie

ANRE VA TRANSMITE IARĂŞI OPERATORILOR DREPTUL DE A STABILI PREŢURILE LA PRODUSELE PETROLIERE

11 martie, 2019

Prețurile la benzină și motorină în Moldova vor fi calculate din nou de către operatorii de pe piață în baza cheltuielilor aferente comercializării produselor respective şi a rentabilităţii de până la 10%. Acest lucru este prevăzut de noua Metodologie a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată luni de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Metodologia este similară cu cea folosită în perioada 2007-2016.

Potrivit agenţiei INFOTAG, șeful Departamentului de monitorizare și control al activităţilor licenţiate al ANRE, Andrei Adam, a declarat în cadrul ședinței publice la care a fost discutat proiectul de document, că agenția a primit 43 de comentarii și sugestii, dintre care 12 au fost acceptate.

El a amintit că amendamentele la Legea u privire la piaţa produselor petroliere, adoptate de Parlament la sfârşitul anului 2018, exclud din metodologie noţiunea de Platts şi „marja comercială specifică”, de care se ţinea cont la stabilirea preţurilor maxime cu amănuntul la benzină şi motorină, precum şi de cotaţiile medii Platts la benzină, cota accizelor şi cota TVA.

Potrivit noii metodologii, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăși 10%.

ANRE nu va mai stabili plafonul prețurilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Agenţia doar va monitoriza ca operatorii să respecte metodologia și, în caz de încălcări, va putea suspenda licența pentru o perioadă de două luni și se va adresa în instanța de judecată în termen de trei zile lucrătoare.

Reprezentanții companiilor petroliere au declarat în cadrul şedinţei că, de îndată ce noua metodologie va intra în vigoare, prețul combustibilului, care, în present, nu corespunde costurilor reale, va fi redus.

După cum a informat anterior INFOTAG, din mai 2016, ANRE actualiza preţurile o dată la două săptămâni, în conformitate cu metodologia de formare a preţurilor la carburanţi în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină şi motorină. De asemenea, în calcul erau luate costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere. Depăşirea acestor preţuri implica amenzi.

Aplicarea metodologiei a provocat controverse în societate, iar ultimele prețuri maxime cu amănuntul la benzina Premium-95 și motorină au fost înghețate la 7 august 2018 la nivelul de 19,01 lei și 16,89 lei per litru, până la elaborarea unei noi metodologii.

După aprobarea documentului de către Consiliul de Administrație al ANRE, acesta va intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.12 11:57 Nicolae
    Nu este corect!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.