Economie

MINISTERUL ECONOMIEI: COMPANIA „HUAWEI” ESTE INTERESATĂ DE MODELUL PARCULUI IT DIN REPUBLICA MOLDOVA

12 martie, 2019

Reprezentanții companiei chineze „Huawei” sunt interesați de studierea experienţei Moldovei în crearea parcului de tehnologii informaționale pentru a promova și implementa avantajele acestuia în țara lor.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta informează serviciul de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, în urma unei întrevederi a ministrului Chiril Gaburici cu reprezentanţii gigantului tehnologic chinez.

Părţile au discutat dezvoltarea sectorului IT și inovațiile în domeniile telecomunicațiilor şi tehnologiilor informaționale, precum şi posibilitatea de a dezvolta businessul chinez în cadrul parcului IT din Moldova.

„Republica Moldova are un potențial viabil pentru dezvoltarea sectorului TIC. Împreună cu echipa lucrăm la multiple politici de stimulare a acestui sector, începând cu infrastructura de comunicații electronice performantă, extinderea centrelor de excelență IT, precum și strategia de dezvoltare a industriei tehnologiei informației. Rezidenții parcului au posibilitatea să obțină un regim special de impozitare, de 7% - impozit unic, rezidență virtuală, mecanism simplificat de administrare și raportare printr-o formă unică, gamă vastă de domenii de activitate inovațională”, a menționat Chiril Gaburici.

Oamenii de afaceri chinezi au apreciat reformele realizate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, făcând referire și la succesul înregistrat de primul park IT din Moldova. Totodată, ei au menționat că Republica Moldova se numără printre țările care ar putea deveni o platformă de implementare a soluțiilor IT.

„Huawei” este o companie chineză producătoare de echipamente de telecomunicații și furnizor global al infrastructurii TIC și al dispozitivelor inteligente, cu soluții integrate în patru domenii cheie – rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud. În anul 2018, compania a avut vânzări de $17,7 mlrd.

INFOTAG precizează: De la 1 ianuarie 2018, în Moldova funcţionează primul parc de tehnologii informaţionale Moldova IT Park, care numără peste 340 de rezidenţi, inclusiv cu capital străin.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.12 16:58 Nichifor
    Nu cred ca ei au nevoe de experinta noastra...
  2. 2019.03.12 17:04 Illarion
    Bravo. Si noi, moldovenii putem sa aratam ca avem experinta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.