Economie

​„JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL” VA AJUTA SERVICIUL VAMAL ÎN DEZVOLTAREA SERVICIULUI CHINOLOGIC

15 martie, 2019

Compania „Japan Tobacco International” (JTI) va continua să sprijine Serviciul Vamal (SV) al Moldovei în dezvoltarea serviciului chinologic.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al SV, directorul adjunct al Serviciului Vamal, Grigore Ionițov, a menţionat la întrevederea cu reprezentantul corporaţiei nipone, Nicolae Corlăteanu, că în perioada 1 ianuarie – 11 martie, vameșii au reținut în total 207 620 de țigarete nedeclarate, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Totodată, 78% din totalul țigaretelor reținute în acest an au fost depistate de câinii specializați ai Vămii. Astfel, Serviciul Vamal preconizează creșterea numărului de câini specializați în detectarea produselor din tutun.

În același timp, analiza făcută de compania de cercetare „Novel Research” privind piața ilicită a țigaretelor din România arată o diminuare cu 8,1 puncte procentuale a ponderii produselor din tutun provenite din Moldova.

Ionițov le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru sprijinirea demersurilor de prevenire și combatere a traficului ilicit cu țigarete, subliniind că sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, astfel că „un comerț legitim înseamnă și colectări integrale la buget”.

Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de cooperare între părți. În cadrul acestui parteneriat, compania a donat Serviciului Vamal unități de transport, precum și mai multe loturi de echipamente performante de control, inclusiv dispozitive de supraveghere cu termoviziune, baroscoape, endoscoape, tehnică de calcul etc. JTI a contribuit și la dezvoltarea echipelor canine ale Vămii prin donarea câinilor specializați în depistarea articolelor din tutun și antrenarea acestora.

De asemenea, autoritatea vamală a beneficiat de asistență metodologică din partea JTI, care a constat în organizarea de cursuri de instruire privind identificarea produselor din tutun contrafăcute, precum și training-uri pentru utilizarea tehnologiilor moderne de scanare și pentru clasificarea tutunului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.