Economie

​OIM A LANSAT PRIMUL PROIECT DE PARTENERIAT LOCAL PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ ÎN MOLDOVA

19 aprilie, 2019

„Parteneriatul local pentru ocupare” – astfel se numeşte inițiativa Organizației Internaționale a Muncii (OIM), lansată miercuri în raionul Cahul în colaborare cu Ministerul Sănătății, cu patronatele și sindicatele, cu consiliul raional și partenerii locali în cadrul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor”.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul administraţiei locale, programul a fost elaborat cu scopul de a deschide locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, de a oferi noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători.

Parteneriatul Local de Ocupare a forței de muncă este un model inovator creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de OIM în Bosnia și Herțegovina. Acesta se bazează pe o planificare „negociată", adică mai multe părți interesate locale, care se confruntă cu provocările pieței muncii din comunitatea lor, creează parteneriate pentru a identifica soluții adaptate la circumstanțele locale.

Implementarea Parteneriatului Local de Ocupare în Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, inclusiv organizații neguvernamentale, instituții financiare, instituții de învățământ, agenția de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori. Costul total al parteneriatului local este de $403 mii, dintre care $183,9 mii reprezintă contribuția din partea OIM și $15,4 mii – cea a actorilor locali. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu $204,5 mii prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii din mediu social vulnerabil.

„Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a 106 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Aproximativ 670 persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ 1 000 de persoane din comunitate vor deveni beneficiari indirecți”, a declarat coordonatoarea proiectului OIM „Promovarea ocupării tinerilor”, Violeta Vrabie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.