Economie

PREŞEDINTELE UCRAINEI A RIDICAT SANCŢIUNILE IMPUSE UMM LA SOLICITAREA PREMIERULUI MOLDOVEI

03 mai, 2019

Premierul Moldovei, Pavel Filip, a contribuit la excluderea Uzinei Metalurgice Moldoveneşti (UMM) de la Râbniţa, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Transnistria, din lista întreprinderilor faţă de care Ucraina a impus sancţiuni.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-o investigaţie jurnalistică a Rise.md împreună cu proiectul "Schema".

"La 14 mai 2018, preşedintele Petro Poroşenko a inclus UMM în lista sancţiunilor pentru o perioadă de trei ani, însă la 19 martie 2019, liderul ucrainean a emis un decret cu o listă actualizată a persoanelor juridice supuse sancţiunilor, unde, în locul UMM, era menţionată compania "Novastal prim" din Chişinău", se spune în investigaţie.

RISE Moldova a intrat şi în posesia copiei scrisorii lui Filip din 7 martie 2019, adresată lui Poroşenko şi premierului ucrainean, Vladimir Groisman, în care solicită excluderea UMM din lista sancţiunilor, precum şi "examinarea problemelor legate de activitatea UMM şi să găsirea unor soluţii pentru deblocarea activităţii acestei unităţi economice importante".

În investigaţie se menţionează că şeful Guvernului Moldovei a solicitat "reducerea de două or a nivelului taxelor de export, care reprezintă de fapt un obstacol administrativ pentru accesul pe piaţă; încetarea anchetei antidumping împotriva UMM ca fiind neîntemeiată".

Autorii investigaţiei scriu că "UMM, ca şi alte companii din Transnistria, nu plăteşte la bugetul RM nici impozite, nici taxe vamale".

Premierul a refuzat să comenteze motivele ridicării sancţiunilor UMM.

Într-un comentariu al fostului lider transnistrean Evgheni Şevciuk pentru RISE Moldova se menţionează că "ridicarea sancţiunilor împotriva UMM poate fi determinată de faptul că UMM este al doilea furnizor de valută [în Transnistria], care este cumpărată în proporţie de până la 80% de APB [Agroprombank, care face parte din holdingul "Sheriff"]".

După cum a informat anterior INFOTAG, Uzina Metalurgică Moldovenească a fost inclusă în lista de sancţiuni la sfârşitul lunii mai 2018, la iniţiativa Asociaţiei întreprinderilor metalurgice "Ukrmetallurgprom", care a propus interzicerea exportului de fier uzat din Ucraina din cauza deficitului acestuia pentru uzinele din ţară. Preşedintele asociaţiei, Alexandr Kalenkov, a propus interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria, "deoarece multe materii prime strategice sunt exportate în republica nerecunoscută, unde sunt transformate în produse finite şi exportate pe aceleaşi pieţe în care concurăm".

"În plus, întreprinderile transnistrene sunt subvenţionate complet: atât pentru gaze (subvenţionate de Rusia), cât şi pentru energia electrică. Având în vedere acest lucru, nu putem admite să exportăm atâta fier uzat în Transnistria. Dacă vom crea o listă de restricţii privind exportul de mărfuri cu Rusia, probabil că este logic să facem acest lucru şi în ceea ce priveşte Transnistria", a spus el.

Potrivit decretului preşedintelui Petro Poroşenko, "măsurile economice speciale şi alte măsuri restrictive" au fost introduse faţă de 294 întreprinderi ruseşti (inclusiv UMM) "pentru o perioadă de trei ani sub formă de blocare a activelor, restricţionarea operaţiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina, suspendarea executării angajamentelor economice şi financiare, precum şi interzicerea achiziţiilor publice".

INFOTAG precizează: Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate. La începutul anului 2015, uzina a revenit "în proprietatea statului transnistrean Fostul proprietar, holdingul rusesc "Metallinvest" al omului de afaceri Alişer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina pentru un preţ simbolic, cu pierderi de $4 mil. În 2018, uzina a produs aproape 502,9 mii tone de oţel şi 497,9 mii tone de laminate, fiind cu 7,1% şi, respectiv, 10,3% mai mult comparativ cu anul 2017.

Întreprinderea, în persoana Moldovei, este cel mai mare importator de fier uzat din Ucraina. Întreprinderile ucrainene au exportat în anul trecut 327,5 mii tone de fier vechi în valoare de $105,6 mil. Aproape 63% din livrări au revenit Moldovei, peste 35% - Turciei şi 1,3% - Olandei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.06 13:18 Victor
    Nu vad aici nici un pas, care da voea sa criticam pe dl Filip, el este patriotul Republicii Moldova...
  2. 2019.05.06 13:22 Ana
    Bravo, dl Filip!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.