Economie

CRISTINA LESNIC A CONFIRMAT CĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI AU CONTRIBUIT LA SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR UZINEI METALURGICE DE LA RÎBNIŢA

13 mai, 2019

Vicepremierul RM, reprezentantul principal al Chişinăului în negocierile cu Tiraspolul, Cristina Lesnic, a confirmat că autorităţile Moldovei au contribuit la soluţionarea problemelor celei mai mari întreprinderi din Transnistria – Uzina Metalurgică Moldovenească (UMM) de la Rîbniţa. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ea a declarat sâmbătă, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, Franco Frattini.

Anterior, jurnaliștii proiectului internațional RISE au efectuat o investigaţie în care au constatat că autoritățile moldovenești au solicitat ridicarea sancțiunilor antidumping din partea Ucrainei în privinţa UMM. Potrivit investigației, premierul Moldovei, Pavel Filip, a trimis o scrisoare în acest sens președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, după care restricțiile impuse de guvernul ucrainean la importul producţiei UMM în Ucraina au fost ridicate. Jurnaliștii susțin că acest lucru s-a făcut printr-o înțelegere între oligarhul moldovean, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și oligarhul transnistrean, proprietarul holdingului „Sheriff”, Victor Guşan.

„Problema Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa a fost discutată şi mai demult, inclusiv în formatul de negocieri „5+2”. Aceasta este o întreprindere mare, care oferă locuri de muncă. Este înregistrată în conformitate cu legislația în vigoare la Agenția Servicii Publice a Moldovei”, a spus Lesnic.

Potrivit ei, autoritățile moldovenești „nu intenționează să creeze blocaje agenților economici, indiferent dacă aceştia activează în dreapta sau stânga Nistrului”.

„La UMM lucrează 2400 de oameni. E vorba de locuri de muncă, salarii, acest lucru influenţează asupra nivelului de trai al oamenilor. Transnistria este parte integrantă a Republicii Moldova. Nu intenţionăm să blocăm activitatea agenților economici, căci vrem să reintegrăm țara și să rezolvăm problemele cetățenilor, pentru ca ei să nu aibă de suferit”, a spus Lesnic.

La rândul său, Franco Frattini a confirmat că problemele UMM au fost discutate anul trecut în formatul de negocieri „5+2”.

„Salutăm soluționarea acestei probleme. Nu avem niciun fel de obiecții în acest sens, este un lucru pozitiv”, a spus Frattini.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.13 12:00 David
    Cristina Lesnic deja are experienta si ea este gata sa pune separatistii la un loc...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.