Economie

BANCA MONDIALĂ A DIMINUAT PENTRU A DOUA OARĂ DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI PROGNOZA CREŞTERII PIB-ULUI MOLDOVEI

14 mai, 2019

Banca Mondială (BM) a redus prognoza creșterii PIB-ului Moldovei în anul 2019 de la 3,6% la 3,4%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rezultatele studiului BM „Moldova Economic Update”, prezentat luni, arată că „creșterea va fi încetinită de o scădere a remitențelor, de creşterea inflației, de tendințele demografice nefavorabile în republică, precum și de productivitatea scăzută a economiei ţării”.

În același timp, potrivit experților Băncii Mondiale, „în acest an economia va fi stimulată de reducerea poverii fiscale, creșterea salariilor și normalizarea condiţiilor de intermediere financiară”.

Prognozele experţilor pe termen mediu au rămas aproape neschimbate. Pentru 2020 ei aşteaptă o creştere a economiei Moldovei cu 3,6% în loc de 3,5% prognozat anterior, iar pentru 2021 – de 3,8%.

„Creșterea încrederii populației și a mediului de afaceri în contextul normalizării sistemului financiar va contribui la menținerea unui consum stabil și a fluxului de investiții pe termen mediu. În viitorul apropiat, industria și serviciile vor deveni cele mai dinamice domenii, pe când contribuția sectorului agricol, după atâția ani de recolte bune, va fi una marginală”, au spus ei.

În ceea ce privește inflația, „actuala politică fiscală introdusă înainte de alegeri, precum și creșterea prețurilor reglementate la producţia agricolă vor fi principalele surse de creştere a inflației, care va părăsi ținta inflaţionistă în a doua jumătate a anului 2019”.

„Cu toate acestea, pe termen mediu, ținând cont de politica monetară, inflația va fi menținută în coridorul țintă”, susţin experţii BM, subliniind că „în 2019 indicele prețurilor de consum va fi de 4,7%, în 2020 – de 4,8%, în 2021 – de 5%”.

În concluzie, experții au menționat că „creșterea economică în acest an va arăta mai modest din cauza scăderii cererii interne și externe”, iar „politica bugetară va fi sub presiune constantă din cauza reducerii veniturilor fiscale și a finanțării externe”.

După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul lunii aprilie, într-un raport privind economia Europei și Asiei Centrale, Banca Mondială a redus prognoza creșterii PIB-ului în 2019 de la 3,8% la 3,6%. Pentru anul 2020, acesta a rămas neschimbată, la nivelul de 3,5%, iar pentru 2021 prognoza a fost îmbunătățită de la 3,2% la 3,8%. Inflația se așteaptă a fi la nivelul de 4,7% în 2019, de 4,5% în 2020 și de 5% în 2021.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.14 10:52 Vica
    Astapteri in societatea noastra nu sunt pozitiva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.