Economie

PIAŢA IMOBILIARĂ ESTE ÎN CREŞTERE, DEŞI EFECTELE CRIZEI SE FAC ÎNCĂ RESIMŢITE – EXPERT

17 mai, 2019

Piaţa imobiliară în Moldova este în creştere, deşi efectele crizei se fac încă resimţite, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS” Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său „dinamica pe piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare”.

„În 2018 au fost înregistrate 20400 de apartamente vândute – cifră record pentru Republica Moldova, în condițiile în care numărul este cu 5 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. Banii care au impulsionat tranzacțiile pe piața imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019, volumul creditelor din industria construcțiilor s-a ridicat la 5,2 mlrd. lei, în creștere cu 500 mil. lei. Cea mai mare parte a împrumuturilor au fost acordate persoanelor fizice (4,4 mlrd.), a spus expertul”.

Potrivit lui, un fenomen nou care nu a mai existat în Moldova este vânzarea caselor individuale.

„În primul trimestru al anului 2019, volumul caselor vândute a fost de 6500 comparativ cu 7-8 mii de case pe parcursului unui an întreg în perioadele precedente. Fenomenul se explică prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele, iar a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului (deşi piața imobiliară este concentrată în proporție de 75% în capitală”, a spus Ioniţă.

El afirmă că „impulsionarea creditelor imobiliare este generată de creșterea veniturilor populației”. Dacă în 2017 pentru achiziționarea unui apartament (de 70 metri pătraţi) era nevoie de 11 salarii anuale, în primul trimestru din 2019 – de 9 salarii anuale.

„Însă piața imobiliară este încă în criză și acest lucru este influențat de diminuarea construcțiilor publice. În același timp, piața imobiliară este înviorată de apartamentele vechi. De asemenea, în prezent avem o creștere exponențială a familiilor de unu sau două persoane, care decid să cumpere apartamente cu suprafețe mici”, a spus expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.