Economie

UE VA OFERI ASISTENŢĂ MOLDOVEI PENTRU IMPLEMENTAREA DCFTA ÎN VOLUM DEPLIN

21 mai, 2019

Uniunea Europeană este un partener de încredere, dispus să acorde și în continuare asistența necesară pentru ca Republica Moldova să implementeze toate prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și să maximizeze utilizarea potențialului de țară, astfel asigurând o dezvoltare sustenabilă. O declaraţie în acest sens a făcut, în ajun, Comisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmström, la întrevederea de la Kiev cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, ea a apreciat înalt faptul că Moldova, în relațiile sale de cooperare, „a identificat, a dezvoltat şi a promovat inițiative de facilitare a comerțului”.

La rândul său, Gaburici a menţionat că din momentul punerii în aplicare a DCFTA în 2014, s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor.

„Datorită UE, am reușit să creăm oportunități multiple pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele”, a declarat ministrul.

Oficialii au mai discutat despre reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului. În context, a fost abordat și subiectul majorării contingentelor tarifare la export în Uniunea Europeană. De asemenea, au fost puse în discuție măsurile întreprinse pentru a asigura drepturile de proprietate intelectuală și rezultatele înregistrate ca urmare a accesului mai bun pe piața Uniunii Europene.

Întrevederea a avut loc în marja celei de-a doua Reuniuni Ministeriale în domeniul comerțului, cu participarea reprezentanţilor ţărilor Parteneriatului Estic – Moldova, Ucraina şi Georgia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.21 13:11 Grogore
    Pina chind nici Ucraina nici Moldova nu a primit ceva drastic din UE - numai promisiuni...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.