maib_esspreso

Economie

AIPA VA ACORDA SUBVENŢII ÎN AVANS DE CIRCA 8 MIL. LEI PENTRU 13 FERMIERI ÎNCEPĂTORI

14 iunie, 2019
<mt_str50>

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a aprobat spre plată 13 din cele 18 cereri depuse în cadrul celui de-al treilea apel aferent subvențiilor în avans şi va acorda fermierilor începători circa 8 mil. lei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul AIPA, de la 1 februarie şi până la 8 aprilie, tinerii şi femeile fermier au depus 21 de cereri în sumă de 18 mil. lei, însă trei dosare nu au corespuns criteriilor de eligibilitate, iar alte trei au fost respinse la etapa de examinare. Alte două dosare urmează a fi examinate suplimentar de către reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Cele mai multe cereri (cinci) de subvenționare au fost depuse de fermierii care planifică să investească în înfiinţarea plantaţiilor multianuale pe o suprafaţă de circa 16 hectare. Alţi trei solicitanţi de subvenţii doresc să investească în domeniul zootehnic (sectorul apicol, creșterea animalelor și creșterea prepelițelor).

Conform datelor din proiectele ce urmează a fi dezvoltate, se planifică efectuarea investițiilor în sectorul agricol de peste 11 mil. lei, care vor genera crearea a peste 50 de locuri de muncă.

INFOTAG precizează: Programul de acordare a subvenţiei în avans prevede că tinerii şi femeile pot beneficia din partea statului, pentru lansarea unei afaceri în agricultură, de o sumă de 65% din valoarea proiectului investiţional. Alte 35% constituie contribuția proprie. Prima tranşă, de 75% din valoarea subvenţiei, va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.14 11:51 Petra
    Pina chind mai dau banii, fermierii trebue sa eau si eau...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.