Economie

„MOLDOVAGAZ” NU TREBUIE SĂ LIVREZE GAZE TRANSNISTRIEI PENTRU A NU ACUMULA NOI DATORII – OPINIA EXPERTULUI

05 iulie, 2019

Noul contract cu „Gazprom” pentru furnizarea gazelor naturale trebuie încheiat în așa fel, încât „Moldovagaz” să nu furnizeze gaze Transnistriei, consideră fostul director al Agenției de Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un interviu acordat ziarului „Moldavskie vedomosti”, el a spus că „acest lucru ne va permite acumularea noilor datorii”.

„Trebuie să ne orientăm după Germania: acolo nu există niciun contract pentru livrarea gazelor în întreaga țară. Întreprinderile în parte încheie contracte cu „Gazprom”. Conform regulamentului ANRE, Moldova are o astfel de posibilitate. De acest lucru are nevoie Chișinăul, iar Tiraspolul nu are nevoie de el. Dar dacă fiecare regiune ar avea contract separat, problema datoriilor va fi rezolvată”, consideră specialistul.

În opinia sa, menţinerea schemei vechi, potrivit căreia Transnistria primește gaze prin Moldova, determină părțile contractului, inclusiv Rusia, să ajungă în situaţie de impas.

„Așa cum noi nu putem alege furnizorul de gaze naturale, Rusia nu are alternativă la protejarea intereselor cetățenilor săi din Transnistria. Prin urmare, trebuie să construim un dialog cu „Gazprom”, astfel încât să putem folosi avantajele noastre”, susţine Parlicov.

El consideră că „libertatea de a stabili prețul de achiziție din componenta politică” este la fel de importantă atunci când se negociază noul contract de livrare a gazelor în Moldova.

„Noi deja plătim la prețul mediu european, aproximativ $230-250 pentru o mie de metri cubi și nu văd motiv pentru care trebuie să plătim mai mult”, notează expertul, care consideră că, pe viitor, „Gazprom” va trece la formarea prețurilor după piața spot și, prin urmare, „trebuie să ne ţinem de prețul european într-un nou sens”".

Parlicov consideră că RM are „poziții puternice în discutarea noului contract”.

„Noi am arătat că suntem capabili să plătim pentru gaz la nivelul consumatorilor din UE. Respectiv, pentru noi prețul gazului va scădea cu valoarea costului tranzitului de gaze pe teritoriul Moldovei”, a spus el.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.05 17:24 Lidia
    Anume asa sa fie cinstit/
  2. 2019.07.05 17:28 Zosim
    Gazprom sa fie inpotriva, precis.
  3. 2019.07.05 17:29 Nicolae
    Propunerea are sens da este prea dura!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.