Economie

NOUA GUVERNARE A MOLDOVEI SE BUCURĂ DE MARE SUSŢINERE DIN PARTEA PARTENERILOR EXTERNI – IGOR DODON

17 iulie, 2019

Noua guvernare a Moldovei se bucură de mare susţinere din partea partenerilor externi. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut Preşedintele Igor Dodon în ajun, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Accent-TV.

„Pot să spun că simţim o mare susţinere din partea tuturor partenerilor care au recunoscut imediat noul Guvern și noua majoritatea parlamentară. Acest sprijin este din toate părțile”, a spus Dodon.

El a reamintit că Uniunea Europeană a anunțat despre acordarea primei tranșe de asistență în valoare de 15 mil. de euro din cele 100 mil. de euro promise; FMI a anunțat, de asemenea, reluarea în viitorul apropiat a finanțării externe a Republicii Moldova. Întrebat despre condițiile de acordare a granturilor și împrumuturilor, Președintele a spus că este la curent cu aceste condiții.

„Nimic nu e gratuit, dar vreau să spun că nu ne vindem Patria. Programul FMI nu are condiții despre reducerea pensiilor și a salariilor, creșterea impozitelor sau luarea altor măsuri dure. E vorba despre transformări structurale, despre respectarea anumitor norme. Acordurile cu Uniunea Europeană se referă la drepturile omului, la normele democrației, la revenirea la sistemul electoral proporțional”, a spus Dodon.

De asemenea, el a menționat că şi Rusia oferă susţinere.

„Rusia a prelungit perioada de scutire de taxe vamale pentru mărfurilor moldovenești pe piața rusă. Coordonăm cu Rusia o nouă listă de producători care vor avea dreptul de acces la piața rusă. Această listă include aproximativ 500 de întreprinderi în loc de o sută, care a fost mai înainte. Dacă reușesc să negociez cu conducerea Federației Ruse o reducere a gazelor pentru a nu majora tarifele pentru populație, aceasta, la fel, va fi o susţinere enormă de zeci de milioane de dolari. Toate acestea se datorează consensului internațional care s-a format în jurul Moldovei”, a subliniat Președintele.

El a spus că, la toamnă, va efectua o vizită oficială la Bruxelles şi în alte țări occidentale, precum şi va vorbi de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Premierul Maia Sandu a primit o invitație din partea premierului Dmitri Medvedev să efectueze o vizită la Moscova. Și cred că ar trebui să meargă. De asemenea, ea ar trebui să participe la evenimentele din cadrul CSI, la care Republica Moldova nu a mai participat de doi ani și jumătate. Trebuie să folosim această platformă, să dezvoltăm o politică externă multivectorială şi la nivel guvernamental”, a spus Dodon.

El a subliniat că trebuie dezvoltate relațiile cu Vestul și cu Estul, respectând principiul neutralității permanente.

„Trebuie să respectăm principiul politicii externe echilibrate. Acest lucru se referă atât la socialiști, cât și la blocul ACUM. Am spus că nu vom denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Vom folosi acest acord pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Dar nu am spus niciodată că Moldova va deveni membră a Uniunii Europene! În UE tot spun că nu sunt gata pentru extindere, țările balcanice așteaptă de câțiva ani... Unde ne grăbim?”, a spus Dodon.

El și-a exprimat satisfacția că relațiile cu Rusia se restabilesc, a început să activeze comisia interguvernamentală pentru cooperare comercial-economică. Potrivit lui, „nu s-a agravat nici situația cu respectarea principiului neutralității”.

„Cineva vorbeşte despre NATO, dar principiul neutralităţii este consfinţit în Constituţie. Și nimeni nu va intra în NATO fără noi (fără Partidul Socialiştilor – „I.”). Următoarea etapă este recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova. Trebuie să lucrăm în această direcție pentru a convinge toți partenerii externi”, a declarat șeful statului.

El consideră că „recunoașterea internațională a principiului neutralității este baza viitoarei reglementări transnistrene”.

„În reglementarea transnistreană vom continua politica pașilor mici, mai avem încă de lucru. Avem nevoie de timp pentru a colabora cu partenerii noștri de dreapta. Este nevoie de timp - șase luni sau un an. Dacă va fi un consens între forţele de stânga și de dreapta, vom primi şi susţinere externă atât din Est, cât și din Vest. Și vom putea rezolva multe probleme, inclusiv problema transnistreană. Totul depinde de noi”, a subliniat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.