Economie

PREŞEDINTELE IGOR DODON A RUGAT RUSIA SĂ OFERE O REDUCERE LA GAZE PENTRU MOLDOVA

18 iulie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a rugat oficial conducerea de vârf a Rusiei să ofere o reducere a preţurilor la gaze pentru Moldova pentru perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferințe de presă după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), el a spus că, „dacă pe această direcţie nu va fi găsit un consens, există riscul ca tarifele la gaz să fie majorate”.

„Încerc să fiu realist, dar consider că avem șansa de a obţine o reducere a prețurilor”, a spus Dodon, menționând că „avantajul Republicii Moldova în această chestiune este statutul său de observator în Uniunea Economică Eurasiatică”.

Dodon a subliniat că „decizia finală va fi luată la întrevederea cu Președintele rus Vladimir Putin, care va avea loc în viitorul apropiat”.

Șeful statului a menționat, de asemenea, că, în cadrul vizitei la Moscova din 17 iulie, candidatul la funcția de director al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, „a avut o întrevedere cu conducerea „Gazprom” şi a primit aprobarea (directorul întreprinderii „Moldovagaz” este numit de Guvernul RM cu acordul „Gazprom” – „I.”).

„Azi-mâine, domnul Ceban va prelua oficial funcția”, a spus Președintele.

De asemenea, Dodon a menționat că în cadrul ședinței CSS a fost discutată problema securității energetice, legată de aprovizionarea cu gaze după data de 1 ianuarie 2020.

„Există o incertitudine cu privire la tranzitul de gaze prin Ucraina. Prin urmare, Ministerul Economiei și conducerea „Moldovagaz” urmează să lucreze serios pe două direcții. În primul rând, să încheie un nou contract cu „Gazprom” și, în al doilea rând, cum să facă față riscurilor în eventualitatea suspendării tranzitului prin Ucraina. Există mai multe soluții tehnice, astfel încât Republica Moldova să nu ajungă noul an fără gaz”, a spus Dodon.

El a menționat că CSS a discutat şi problema privind vânzarea activului moldovenesc „Union Fenosa”.

„Am primit informațiile necesare cu privire la sursele de finanțare a tranzacției și a investitorilor. În următoarele zile vor avea loc discuții cu aceștia pentru a ne convinge de onestitatea şi transparența investitorului care a intrat pe piața energetică a Moldovei”, a spus Președintele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.18 18:08 Andrei
    Nici un fapt concret numai bla-bla-bla...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.