Economie

LUNI, RESTAURANTELE ȘI CAFENELELE ÎȘI VOR SISTA ACTIVITATEA, PENTRU 30 DE MINUTE, ÎN SEMN DE PROTEST

12 august, 2019

Luni, reprezentanţii unor companii din sectorul HoReCa îşi vor sista activitatea în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a majora cota TVA de la 10% la 20%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, iniţiativa aparţine Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), care consideră drept nejustificată decizia de a majora până la 20% cota TVA pentru livrările efectuate de către agenţii economici care activează în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

Preşedinta MĂR, Aneta Zasaviţchi, a menţionat că în urma amendamentelor propuse unităţile din sectorul HoReCa nu vor mai fi profitabile sau chiar vor fi închise, iar lucrătorii din domeniu vor adera la numărul celor care părăsesc Moldova în căutarea unei vieţi mai bune în străinătate.

„Ne cerem scuze anticipat pentru incomodităţi create oaspeţilor noştri. Noi vom lupta până la obţinerea unui rezultat pozitiv! Doar împreuna putem reuşi! Vrem să trăim şi să lucrăm acasă!”, a scris conducerea asociaţiei pe reţelele de socializare.

Asociaţia MĂR a menţionat că va continua „lupta”. Astfel, marţi, va fi organizat un profest lângă clădirea Parlamentului. Protestatarii speră să-i convingă pe deputaţi, deşi acum aceştia sunt în vacanţă, să nu accepte modificările la legislaţia fiscală aprobate de Guvern.

Anterior, ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat că facilităţile fiscale, oferite de Guvernul anterior pentru HoReCa, nu au fost cea mai bună soluţie.

„Reducerea TVA la HoReCa a fost una proastă. Nu sunt de acord cu paradigma reducerilor fiscale pentru consum. Scutirile de taxe trebuie acordate acolo unde noi vrem să încurajăm sectorul productiv, exportul şi aceste scutiri trebuie legate cu viziunea de dezvoltare a ţării şi a persoanei”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Ministra a comunicat că „înţelege nemulţumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb şi care nu reuşesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăţi”.

„Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurenţă loială şi să îi aducem pe cei din economia tenebră la lumină. Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb - de la loterii cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale”, a declarat ministra Finanţelor.

Natalia Gavriliţa a mai promis că va organiza consultări cu agenţii economici şi societatea civilă „pentru a găsi şi alte măsuri (sustenabile pentru buget) care să susţină atât sectorul HoReCa, cât şi consumatorii acestor servicii”.

S-a presupus că reducerea TVA va contribui la retragerea instituţiilor HoReCa din umbră şi, ca urmare, la creşterea veniturilor a trezoreriei de stat. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit Ministerului Finanţelor, în ianuarie-mai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 782 de agenţi economici a fost încasaţi sub formă de TVA cu 22 de mil. de lei mai puţin, deşi vânzările acestora au crescut cu 30%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.